Espanya va tancar el tercer trimestre amb un creixement d’un 0,3% en comparació amb els tres mesos anteriors i un 1,8% respecte del mateix període de l’any passat, segons les dades facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística. Pel que fa a la variació trimestral, la xifra rebaixa en una dècima el creixement registrat entre abril i juny (0,4%); mentre que l'interanual ha caigut dues dècimes en comparació amb les dades anteriors (2%). Els indicadors constaten que l'economia es va frenar lleugerament en la segona meitat de l'any. La demanda interna ha estat el que més va contribuir al creixement del PIB entre juliol i setembre.
En concret, va aportar 1,8 punts al creixement interanual del PIB. Al seu torn, la demanda exterior va contribuir en 0 punts. En aquest sentit, les dades publicades indiquen que les exportacions de béns i serveis van caure un 2,4%, és a dir, 1,5 punts menys que el trimestre anterior. Per la seva banda, la variació de la despesa de no residents va augmentar 13 punts, concretament del 2,2 al 15,2%. Les importacions de béns i serveis van baixar un 2,4% respecte del mateix període de fa un any, 2,2 punts menys que el trimestre anterior.
Pel que fa a la demanda interna, la despesa en consum final es va incrementar un 1,9% en comparació amb el mateix període del 2022, una taxa 0,9 punts inferiors a la del segon trimestre. La despesa en el consum final de les llars va augmentar un 1,1% interanual, 1,1 punts menys que el trimestre precedent; i la de les administracions públiques un 4,3%, una dècima menys. En relació amb la xifra d'hores efectivament treballades, van augmentar una dècima respecte del segon trimestre i un 1,9% en comparació amb l'any 2022. La variació del cost laboral unitari es va situar en el 6,5% entre juliol i setembre.