"Espanya està a les portes d'un corralito". Aquest és l'avís que fa el Cercle Català de Negocis (CCN) a través d'un estudi en què alerta que l'augment de la morositat bancària a causa del tancament d'empreses per les restriccions, comportarà que la banca espanyola afronti la crisi de la covid-19 "amb gran debilitat". En aquest sentit, assenyalen, el Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit (FGD) "no és garantia suficient per evitar restriccions en la disposició de diners dels estalviadors" i, a més, "el risc de limitació a la disposició d’efectiu de capital cada vegada és més alt".
Segons exposen, el 2012, el FGD disposava de 8.000 milions d'euros i n'hauria necessitat mésd e 60.000 milions "només per garantir els dipòsits dels clients de Bankia". Si llavors es va aconseguir esquivar el corralito va ser perquè, recorden, l'Estat va rescatar les entitats financeres amb diner públic.
Ara mateix, aquest fons té 2.100 milions d'euros, cosa que, previsiblement, serà insuficient per abastir el sistema bancari i les afectacions que pugui tenir derivades de l'increment de la morositat citat.
Això vol dir que "el risc de limitació a la disposició d’efectiu de capital cada vegada és més alt" i "la por, la incertesa i el xoc emocional" que pot provocar aquesta limitació pot desembocar en la implantació d'un "nou model financer sense diner físic", cosa que representaria la "pèrdua de llibertats per als agents econòmics" i que "quedem en mans de les entitats financeres", motiu pel qual, insisteixen, " caldrà fomentar l’empoderament dels agents econòmics mitjançant instruments alternatius de finançament".