Espanya se situa en la quarta posició d'Europa en matèria d'inversions en empreses emergents tecnològiques. Prop de 1.050 inversors han destinat més de 44.800 milions d'euros en 11.500 transaccions entre els anys 2000 i 2023, segons detalla un informe de l'Oficina Europea de Patents (OEP). Els inversors amb un major nombre de transaccions a l'Estat es troben principalment al País Basc i destaquen diverses entitats com el Consell Europeu d'Innovació (EIC), el Govern de Biscaia, l'Empresa Nacional d'Innovació (Enisa), BIC-Guipúscoa, EIT Health, Eurostars SME Programme o Lanzadera. En l'àmbit europeu, dominen grans entitats públiques, a diferència dels Estats Units, on predominen els inversors privats.
Els inversors amb un major nombre de transaccions a l'Estat es troben principalment al País Basc
El Regne Unit, França i Alemanya són els tres països líders en termes d'atracció de finançament tecnològic, tant per volum de capital com per nombre de transaccions. En conjunt, els tres països van concentrar un total de 75.800 transaccions de fins a 6.100 inversors, atraient uns 392.000 milions de finançament entre 2000 i 2023. Els Països Baixos, Suïssa, Noruega, Suècia i Bèlgica també mostren alts nivells d'inversió recolzada per patents, amb més de 24.400 transaccions acumulades i quasi 88.500 milions d'euros.
L'estudi de l'Oficina Europea de Patents revela que el 88% dels inversors europeus tenen carteres que inclouen empreses amb patents. A banda, el 8% tenen patents en més de la meitat de les empreses de les seves carteres, cosa que demostra un fort compromís amb les empreses emergents que patenten. A escala europea, els cinc principals inversors en tecnologia són grans entitats públiques especialitzades com el Consell Europeu d'Innovació (CEI), Innovate UK, el programa Eurostars per a pimes, Bpifrance i l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT). Entre els 100 primers també figuren institucions com el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i altres agències nacionals d'innovació.
L'OEP reclama més inversors tecnològics privats a Europa
Pel que fa als inversors privats que ocupen el top 100, el 62% se centra en el finançament de fases inicials de desenvolupament, mentre que només el 22% s'especialitza en el finançament en etapes avançades. "D'aquesta manera, es posa de manifest el limitat capital disponible a Europa per desenvolupar tecnologies i comercialitzar-les", ha lamentat l'OEP. En canvi, als Estats Units, els inversors privats representen 98 dels 100 principals inversors tecnològics i més de la meitat s'especialitzen en inversions en les fases més avançades. "Això demostra que existeix un major suport privat per al desenvolupament d'empreses d'alta tecnologia als EUA", ha recalcat l'Oficina Europea de Patents.
"Les startups desenvolupen un paper crucial per a la comercialització d'avenços tecnològics amb gran potencial per impulsar el progrés", ha assenyalat el president de l'OEP, António Campinos. "Això no obstant, tal com destaca l'informe Draghi, moltes empreses innovadores s'enfronten a no pocs obstacles financers per créixer dins d'Europa", ha continuat Campinos. "Aquesta bretxa de finançament obstaculitza la transformació de la innovació en empreses emergents escalables, i fa que els emprenedors busquin oportunitats a l'estranger. Tancar aquesta bretxa és essencial per revitalitzar el creixement sostenible a tot Europa", ha conclòs el president de l'OEP.