La Unió Europea tanca un acord entre els estats membres per reduir la demanda de gas un 15% entre l'agost i el març de 2023. Els ministres d'Energia dels 27 han establert la mesura com a voluntària, si bé han pactat uns paràmetres d'alerta que faria obligatori el sostre de consum, segons el comunicat emès pel Consell de la UE.
Si bé en aquests casos la reducció de consum de gas no es podria evitar, la UE ha afegit una sèrie d'excepcions entre les que figura l'Estat espanyol. Per evitar la manca de subministrament, els ministres permetran a països altament dependents del gas, així com a aquells estats que no tinguin connexió directa amb altres països membres, saltar-se la reducció.
També podran fer-ho aquells membres amb "alta capacitat de regasificació i exportació de gas", com és el cas d'Espanya i la resta de països del sud, que van apostar per múltiples fonts de proveïment en comptes de confiar el sistema energètic del país a la carta del gas rus, com passa amb alguns països centreeuropeus especialment afectats per la crisi. Així, països com Irlanda o l'illa de Malta també quedarien fora de l'obligació de limitar el consum de gas.
L'obligatorietat, que no afecta Espanya, només s'aplicaria en cas que ho demanés directament la Comissió Europea o com a mínim cinc estats membres, i la mesura requeriria el vot favorable de com a mínim quinze països membres que representin el 65% de la població de la Unió, una majoria qualificada.
L'acord contempla, a més, mesures de protecció a les famílies i els serveis essencials per garantir el funcionament de la seva activitat normal; així com qüestions com el servei de salut o la defensa. Les principals mesures dels plans europeus passen per la transició energètica, la compra conjunta d'energia o les campanyes de conscienciació ciutadana per reduir el consum. El pla, però, és "extraordinari i limitat en el temps", si bé el Consell es guarda l'opció d'ampliar-lo més enllà del març de 2023.