• Economia
  • Espanya, al podi de la morositat

Espanya, al podi de la morositat

Les empreses de Portugal, seguides de les de Grècia, són les que més triguen a pagar les seves factures

La morositat és un dels principals problemes de les companyies
La morositat és un dels principals problemes de les companyies
Redacció VIA Empresa
Barcelona
14 d'Agost de 2017
Act. 14 d'Agost de 2017

Espanya és el tercer país d'Europa en el qual més triguen les empreses a pagar les seves factures, segons un informe de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), elaborat a partir de les dades d'ntrum Justitia.

 

Les empreses de Portugal, seguides de les de Grècia, són les que més triguen a pagar les seves factures. En el costat oposat es troben les operacions B2B a Alemanya, el país més "cumplidor" d'Europa, seguit de Dinamarca i Àustria.

En el cas que el deutor sigui l'Administració Pública, no s'aprecien diferències significatives, ja que Espanya segueix en els primers llocs amb els terminis de pagament més extensos en una llista liderada per Grècia, Itàlia i Portugal. En aquest cas, Finlàndia se situa com el país amb l'Administració més "compromesa" amb el pagament als seus proveïdors, seguit de Regne Unit i Alemanya.

 

Per la PMcM, aquest estudi d'una banda, "demostra" el baix nivell de compromís i responsabilitat de les empreses i les administracions públiques espanyoles a l'hora d'afrontar les seves obligacions de pagament dins d'uns terminis "raonables" i sense retards en comparació de la resta de nacions del nord d'Europa, i per l'altre, "manifesta" la "falta de competitivitat i formalitat" de les organitzacions espanyoles.

Així mateix, aquest estudi "constata" la desigual implantació de la directiva europea sobre morositat, que el seu objectiu és evitar que les empreses, especialment les pimes, pateixen pèrdues per retards en els pagaments.

En aquest sentit, el passat mes de febrer, la Comissió Europea va obrir un expedient contra Espanya per no aplicar correctament la directiva. Aquest advertiment de la UE busca que s'apliqui adequadament la directiva, fomentant la transparència quant a les pràctiques de pagament per part de l'AA.PP i creant un entorn empresarial fiable per a les empreses.

Per al president de la PMcM, Antoni Cañete, les dades recollides confirmen la "necessitat" de revisar la normativa de la directiva europea així com la seva aplicació i supervisió als diferents països, incloent "mesures dissuasòries" que ajudin a millorar els terminis.