• Economia
  • Espanya, a la cua de l'evolució salarial a la UE

Espanya, a la cua de l'evolució salarial a la UE

Espanya i Finlàndia són els dos països on els salaris registren una pitjor evolució

Els costos laborals per hora a Espanya han augmentat un 0,1% el primer trimestre
Els costos laborals per hora a Espanya han augmentat un 0,1% el primer trimestre
Europa Press
Barcelona
16 de Juny de 2017
Act. 16 de Juny de 2017

Els salaris han experimentat en el primer trimestre de l’any un augment interanual de l’1,4% a la zona euro i de l’1,6% en el conjunt de la Unió Europea. Segons l’Eurostat, aquestes dades suposen una reculada de dues dècimes respecte als tres mesos anteriors. A més, Finlàndia (-1,6%) i Espanya (0%) són els dos països on el component salarial ha registrat una pitjor evolució dels costos laborals entre els 28 membres de la UE.

Entre el gener i el març, els costos laborals per hora de la zona euro van créixer un 1,5% interanual, un augment en línia amb el registrat en el trimestre anterior, malgrat que els salaris van moderar la seva pujada interanual a l'1,4% des de l'1,6% del quart trimestre, mentre els elements no salarials van augmentar un 1,6%, davant l'1,4% del trimestre anterior.

En el conjunt de la UE, els costos laborals per hora van augmentar un 1,7% en el primer trimestre, en línia amb la pujada dels tres mesos anteriors, amb una alça interanual de l'1,6% dels salaris i de l'1,8% de la retribució no salarial, davant els augments de l'1,8% i l'1,5%, respectivament, en el trimestre precedent.

Entre els països de la UE, l'increment més significatiu dels costos laborals per hora es va registrar a Romania (17,2%), per davant d'Hongria (11,7%) i Bulgària (10,1%), mentre es van registrar descensos a Finlàndia (-2,7%), Luxemburg i els Països Baixos (-0,1%).

El component salarial de la retribució va augmentar en tots els països les dades dels quals estaven disponibles, excepte a Finlàndia (-1,6%) i Espanya (0%), registrant-se els majors increments a Romania (17,2%), Hongria (13%) i Bulgària (9,9%).

Per la seva banda, l'increment més pronunciat del component al marge del salari de la retribució, que inclou contribucions socials de l'empresa i impostos, es va observar a Romania (17,2%), Grècia (17%) i Lituània (12,3%), mentre va baixar a Finlàndia (-7%), Xipre (-1,2%), Bèlgica (-1%), Països Baixos (-0,9%) i França (-0,7%).

En el cas d'Espanya, els costos laborals per hora van augmentar en el primer trimestre un 0,1%, en línia amb la dada del trimestre anterior, després que els salaris s'estanquessin i la resta d'elements de la retribució pugessin un 0,1%.