• Economia
  • Espanya suspèn en conciliació laboral i familiar

Espanya suspèn en conciliació laboral i familiar

Està per sota de la mitjana europea en flexibilitat de l'horari laboral, ús de guarderies o permisos de maternitat

La conciliació familiar, assignatura pendent
La conciliació familiar, assignatura pendent
Redacció
24 de Novembre de 2014
Act. 24 de Novembre de 2014
La flexibilitat dels horaris de treball per poder conciliar la vida laboral i familiar a Europa és encara "molt insuficient". Si mirem a l'Estat espanyol, aquesta situació encara és més complicada: Espanya és un dels països de la Unió Europea on més difícil és aquesta conciliació, segons l'Informe d'Evolució de la Família Europea en 2014 de l'Institut de Política Familiar.

Aquest estudi diferencia entre aquells horaris que estan totalment definits per l'empresa, els fixos però amb "certa flexibilitat", els horaris flexibles i els que estan totalment definits pel treballador.

Així, segons les dades facilitades, s'observa que a Espanya el 88,2% de les empreses defineixen totalment l'horari dels seus treballadors, xifra que ascendeix fins al 95,3% a Letònia –el país amb menor flexibilitat– i que baixa fins al 44,8% en el cas de Finlàndia, on la flexibilitat horària és major.

S'aprecia, d'aquesta manera, que la major part dels horaris a Europa segueixen estant marcats per les empreses. De totes maneres, els països nòrdics tendeixen a tenir horaris més flexibles; a Finlàndia, Suècia, Alemanya i Dinamarca part dels treballadors poden escollir l'horari laboral.

Els diners, a Espanya, no són cosa de família
Espanya també és, al costat de Portugal, el país de la UE15 que menys diners destina a la família. Una altra dada: pel que fa a les prestacions familiars per persona i any, l'Estat destina 309 euros, mentre que la mitjana de la Unió Europea és de 560.

A més, el 60% dels espanyols assegura que no utilitzen les guarderies perquè les consideren "molt cares", la qual cosa fa que tan sols una de cada set persones facin ús d'aquest servei a Espanya, un 14%. Es tracta d'un nombre molt inferior a la mitjana de la Unió Europea, que se situa en el 31% de les persones, i encara menor si es compara amb Dinamarca, el país que més ús fa de les guarderies, un 69,6%.

Quan un treballador té un fill també necessita permisos de maternitat. Les dades també són rellevants en aquest aspecte, a Espanya es donen 16 setmanes, mentre que la mitjana de la UE se situa en 27,7. Suècia, per la seva banda, és el que més permís dóna: més de 77 setmanes de permís per maternitat.

L'estudi conclou que s'han de resoldre algunes de les assignatures pendents pel que fa a la conciliació familiar. Per això, cal "convertir a la família en una prioritat política", que es recuperi la seva importància i les seves funcions socials, que es reconegui a la família i la maternitat com a "pilars fonamentals" de les polítiques d'igualtat i que es resolguin les seves principals necessitats.