Sant Jordi és un gran dia de roses i cultura, Liber són tres dies de grans llibres i productes editorials. Tot suma i és que Espanya és ja el tercer país del món que més llibres exporta després del Regne Unit i els Estats Units.
Tant és així que el valor de les vendes a l'exterior del llibre va ser de 589 milions d'euros durant el 2017, el que suposa un 2,99% més que l'any anterior, segons dades de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE). Més concretament, del total hi ha 386 milions d'euros, un 3,85% més, que correspon a productes editorials.
El valor de les vendes a l'exterior del llibre és de 589 milions d'euros
Entre els principals compradors es troben França, Mèxic, Regne Unit, Argentina o Portugal, entre d'altres. A l'engròs, les exportacions editorials espanyoles es concentren a Europa, Llatinoamèrica, Estats Units i Canadà que és també d'on provenen els participants de les principals missions comercials. Més enllà dels clàssics, la llista de mercats preferents és la següent: Algèria, Egipte, Marroc, Líban, Israel, Turquia, Xina, Corea, Hong Kong, Índia, Japó, Singapur, Taiwan, Vietnam o Austràlia, entre d'altres.
El radar de Liber a Barcelona
El radar internacional ja està activitat i encara més amb una fira com Liber que se celebrarà del 4 al 5 d'octubre al recinte de Gran Via de Fira Barcelona amb més de 350 editorials i que atraurà més de 550 professionals del sector de 62 països.
Tothom hi està convidat: distribuïdors, llibreters, compradors de drets, responsables d'organismes públics i biblioteques, agents literaris, professors d'universitat, editors... Reconeguda com una de les principals cites per a l'edició en espanyol, Liber mostrarà les últimes novetats publicades, així com productes i serveis de comercialització i distribució, ebooks, aplicacions mòbils, impressió o autoedició.
Un terç de les vendes anuals
La llista d'amants de la lectura és llarga i Liber és una oportunitat única per a posar-ho en pràctica, ja que a les trobades de negoci de la fira és on es decideix un terç de les vendes anuals a l'exterior del sector del llibre en espanyol. Tothom hi vol col·laborar: la Generalitat, el Ministeri de Cultura i Esport; les oficines econòmiques i comercials a l'exterior, ICEX España Exportación e Inversiones, el Centro Español de Derechos Reprográficos o la Sociedad Estatal de Acción Cultural Española, entre d'altres.
Precisament per això, l'elecció dels convidats internacionals té en compte els suggeriments de les editorials, gremis i associacions que conformen la FGEE, a més de les propostes de les oficines econòmiques i comercials a l'estranger.
Durant els tres dies de la fira, els expositors poden mantenir entrevistes amb els convidats, compartir informació sobre mercats, aconseguir nous contactes comercials o generar comandes.
Estats Units té més de 50 milions de castellanoparlants
Des de l'organització de Liber destaquen la visita d'una delegació de bibliotecaris nord-americans per "augmentar la presència del llibre espanyol en les més de 100.000 biblioteques públiques dels Estats Units". Es tracta d'un país que compta amb més de 50 milions de castellanoparlants.