La Cambra de Comerç de Barcelona torna a empitjorar previsions pel camí que ha agafat la situació sanitària, però no tot són notícies negatives. En temps de pandèmia, ens estem acostumant a rebre imputs poc optimistes i costa de veure la llum al final del túnel de la crisi. Si bé és cert que la segona onada de covid-19 ha portat de la mà noves mesures restrictives, més persones en ERTO -altra vegada- i un nou cop dur per a l'economia catalana amb el tancament de bars i restaurants, també ho és que hi ha un bri d'esperança que pot portar associada una sortida més ràpida i una recuperació econòmica més accelerada del què, de moment, es preveu. Es tracta de l'estalvi acumulat durant aquests mesos de confinament i de nova normalitat, que se situa entorn els 22.000 milions d'euros a Catalunya, quan abans només arribava fins el 10.000 milions. Una xifra "prou important", com destaca el president de la Cambra, Joan Canadell, perquè representa al voltant del 5% del PIB català.
D'aquesta manera, tot i que la institució revisa a la baixa les previsions de futur per a l'economia, i les rebaixa del -10,3% fins al -12,7%; també volen deixar ben clar que quan s'arribi a controlar aquesta segona onada, l'estalvi de les famílies podria ser l'eina que impulsi de nou el consum i, per tant, l'economia. "Si som capaços de generar confiança, de fer campanyes per recuperar el consum, aquest estalvi pot reduir l’impacte de la crisi", ha insistit Canadell en una nova roda de premsa telemàtica, on ha aportat un toc d'optimisme a la situació subratllant que si aquesta bossa d'estalvi "la convertim immediatament en consum, la sortida podria ser més ràpida del que ens pensem". Però el consum no tornarà per si sol i encara menys amb la incertesa que ens acompanya en el nostre dia a dia des que tot va començar.
És precisament per això que cal brindar "confiança perquè el consumidor torni a consumir" perquè, d'una banda, la ciutadania té por a gastar pel que pugui passar, però, de l'altra, "molta gent ha volgut consumir, però no ha pogut". I una manera d'aportar confiança a la societat és, per exemple i segons el president de la Cambra, "assegurant que els ERTO es cobren. Això ajuda", persevera. Aquest "estalvi forçat" és fàcil de revertir si es troba "l’equilibri entre activitat i seguretat", cosa que, potser, no s'ha fet amb la decisió de tancar l'hostaleria durant, de moment, 15 dies. "Creiem que aquestes mesures dràstiques van en contra de mesures més equilibrades", ha lamentat Canadell, alhora que ha volgut deixar clar que les mesures s'han de portar a terme sempre amb el vist-i-plau de salut.
Canadell: "L'estalvi forçat és fàcil de revertir si es troba l’equilibri entre activitat i seguretat"
De fet, en aquest sentit, Canadell ha reiterat la idea de "mirar de buscar solucions que minimitzin la part econòmica" i, per trobar solucions, la Cambra ha posat en marxa un equip de treball entre personalitats del món de la restauració i un grup de creatius per "buscar alternatives a aixecar aquesta prohibició total a la restauració i fer-ho parcialment en condicions".
Diners insuficients
De moment, però, la situació és la que és i cal buscar solucions eficaces i ràpides. La Cambra ha demanat a la Generalitat que posi en marxa quan abans millor els 40 milions d'euros que van anunciar en ajudes directes per al sector de la restauració, però també ha alertat que aquests diners "no són suficients" i que caldria que incrementessin el pressupost fins als 100 milions d'euros més els diners derivats de les ajudes estatals pels ERTO, així com l’ajornament d’impostos, així com l'exempció total de taxes de terrasses, IAE i IBI al sector, per part dels ajuntaments.
I és que la corporació estima que l'impacte econòmic del tancament de bars i restaurants balla entre els 366 milions i els 539 milions d'euros, diners que se sumarien al derivat de la reducció d’aforaments a espais culturals, comerços i altres durant quinze dies, i que es traduirà "amb tota seguretat" en un empitjorament de la taxa de variació del PIB en el quart trimestre de l’any.
Canadell: "És important que la Generalitat posi en marxa els 40 milions d'euros el més aviat possible, però no seran suficients, s’ha d’ampliar a l’ordre de 100 milions"
Aquesta notícia és justament la que ha portat a la Cambra a empitjorar unes previsons que només fa un mes pintaven molt més optimistes. Si abans apuntaven que el PIB català hauria crescut un 5,4% el tercer trimestre del 2020 respecte al segon com a resultat de la recuperació gradual de la mobilitat i de l’activitat de les empreses després del confinament, ara aquesta estimació és quatre punts inferior a la realitzada ara fa tres mesos, quan estimaven un rebrot en la taxa de creixement del 9,4%.
Barcelona serà turística o no serà
Per tot plegat, Canadell ha fet una crida a l'Ajuntament de Barcelona per "fer una gran campanya per recuperar l’economia de Barcelona a través del turisme", que s'hauria de materialitzar amb una "gran inversió" que portés la capital catalana a digitalitzar el turisme "perquè la promoció turística es pugui fer a través d’aquestes eines".
Un bon moment per fer-ho -i segons estigui la situació sanitària- seria de cara a la campanya de Nadal, però, en tot cas, Canadell demana al consistori una inversió mínima de 20 milions d'euros per tirar endavant amb aquesta campanya. Uns diners que, a parer seu, haurien de sortir de la taxa turística ja que l'any passat es van recaptar 30 milions d'euros per aquesta via. "L’Ajuntament s’ha d’endeutar si cal per fer una gran campanya de recuperació del turisme a Barcelona i ja es pagarà amb les taxes turístiques del futur", ha posat damunt la taula. A més, també ha reclamant als d'Ada Colau que "ajudin amb la reducció de la taxa de les terrasses al 100% i que s’ajusti l’IBI en aquest període de crisi per poder ajudar el petit comerç".
Sigui com sigui, les previsions no són optimistes però hi ha esperança i els nivells d'estalvi dels catalans estan en rècords històrics. I això, com ha recordat Canadell, serà el que pot enfortir la nostra sortida, accelerar la recuperació i tornar als nivells de consum i de creixement d'abans de la crisi. Temps al temps.