• Economia
  • L'estat espanyol és el segon país de la UE on més s'ha incrementat la falca fiscal pels treballadors

L'estat espanyol és el segon país de la UE on més s'ha incrementat la falca fiscal pels treballadors

Només Austràlia (+2,14%), Luxemburg (+1,39%) i Nova Zelanda (+0,92%) estan per davant en aquest àmbit al rànquing mundial de l'OCDE

La ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, en una intervenció a Navarra | ACN
La ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, en una intervenció a Navarra | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
26 d'Abril de 2024
Act. 26 d'Abril de 2024

L'estat espanyol és el segon país de la Unió Europea amb més augment de la falca fiscal que suporten els treballadors. Amb un increment del 0,6%, l'índex supera àmpliament la mitjana de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que entre 2022 i 2023 va experimentar una pujada del 0,13%. A la UE, només Luxemburg (+1,39%) va superar el repunt espanyol, mentre que a escala mundial Austràlia (+2,14%) i Nova Zelanda (+0,92%) també estan per davant. Així doncs, l'estat espanyol és el quart de tota l'OCDE amb un creixement més elevat.

Les dades pertanyen a l'informe Tributació dels salaris, publicat aquesta setmana per la mateixa OCDE. Amb tot, la càrrega fiscal espanyola representa el 40,2% del sou brut total, un percentatge que també superior a la mitjana global (34,8%). És a dir, que un 40,2% del sou brut total dels treballadors espanyols es va destinar a pagar l'import sobre la renda i cotitzacions a la Seguretat Social, mentre que el 50,8% restant correspon al salari net.

Bèlgica, líder europea en falca fiscal

Malgrat tot, l'Estat espanyol ocupa la posició número 14 dins els 38 països que s'inclouen en l'estudi en relació amb la càrrega fiscal. El primer lloc és per Bèlgica, amb una falca fiscal del 52,7%, mentre que Alemanya (47,9%) i Àustria (47,2%) ocupen el segon i tercer lloc, respectivament. A continuació apareixen França, amb una falca fiscal del 46,8% i Itàlia, del 45,1%. A l'altre extrem es troben Mèxic, amb una falca del 20%; Xile, del 7,1%, i Colòmbia, del 0%. Pel que fa a la Unió Europea, les falques fiscals més baixes corresponen a Polònia (34,3%), Irlanda (35,1%) i els Països Baixos (35,1%).

Les dades sobre falca fiscal presentades aquest dijous es calculen sobre el sou net d'un treballador sense càrregues familiars. En el cas de les parelles amb fills, la falca fiscal a l'Estat és inferior -del 37,1%-, ja que gaudeixen de certs beneficis familiars. En comparació amb la resta de l'OCDE, l'Estat espanyol també se situa per sobre la mitjana en aquesta xifra (29,5%).