La Cambra de Comerç de Barcelona demana a l’Estat que acceleri l’execució dels fons europeus disponibles en forma de transferències directes abans de finalitzar el 2023, que sumen més de 69.000 milions d'euros. D’aquesta xifra, l’Estat encara podria sol·licitar i rebre 25.952 milions assignats que s’haurien de mobilitzar abans de finalitzar l'any. De no fer-ho, l’economia espanyola i catalana perdrien l’oportunitat d’executar recursos a fons perdut que la Unió Europea ha posat a disposició.
Aquesta és una de les principals conclusions del monogràfic Fons Next Generation EU: execució i avaluació, amb l’objectiu d’analitzar l’avenç en el grau d’execució dels Fons Next Generation per part de l’Estat i la Generalitat de Catalunya des de la seva posada en marxa.
L’Estat encara podria sol·licitar i rebre 25.952 milions assignats
La Cambra de Barcelona apunta que el grau de realització de l’Estat i el d’acompliment de la Generalitat no són directament comparables, ni tampoc són indicadors d’execució real dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). El primer mesura la mobilització dels fons respecte el crèdit pressupostari de l’Estat, mentre que el segon reflecteix els recursos mobilitzats per la Generalitat respecte els fons MRR rebuts de l’Estat.
Des de la Cambra s'assegura que el ritme de mobilització dels fons per part de l’Estat espanyol "no està sent el desitjat". Per una banda, els fons realitzats pel 2022 van ser inferiors que els del 2021 i només es va complir amb un 69% del crèdit pressupostat. Per altra banda, el ritme de mobilització dels fons fins a l’abril del 2023 està sent similar al de l’any passat, tot i que el pressupost previst que s’executarà aquest any és un 24% superior.
5.077 milions d'euros per a Catalunya
El monogràfic també inclou que Catalunya ha rebut 5.077 milions d'euros procedents de fons MRR assignats per l'Estat a través de les quatre vies d'assignacions directes, d'acord amb els càlculs de la Generalitat. Del total 1.338 milions d'euros són subvencions estatals amb empreses, organismes i entitats catalanes com a beneficiaris; 225 milions són assignacions directes de l'Estat a altres entitats i ens locals catalans a través dels seus ministeris; 668 milions d'adjudicacions de l'Estat a Catalunya i 2.846 milions de transferències a la Generalitat.
Aquesta darrera suposa la principal assignació dels fons MRR, equivalent al 14,9% del que reben les comunitats autònomes i més de quatre punts per sota a l'aportació del PIB català, del 19%. En canvi, les subvencions atorgades a Catalunya anirien d'acord amb la seva aportació, amb un 19,3% del total fins a 11 de maig.