• Economia
  • L'odissea dels estudiants per trobar pis abans de setembre

L'odissea dels estudiants per trobar pis abans de setembre

Barcelona aglutina 171.000 universitaris però només compta amb 9.000 places en residències d'estudiants

Una de les habitacions de la residència universitària de la UB
Una de les habitacions de la residència universitària de la UB
Barcelona
29 d'Agost de 2019

"Estem buscant una tercera persona per completar un pis de tres habitacions a 10 minuts de Zona Universitària"; "Sóc una noia de 23 anys, estudio infermeria i busco una habitació amb llit doble per estar-m'hi un any"; "Tinc 18 anys i començo a estudiar a Barcelona al setembre: necessito una habitació a prop de Sants". Aquests mesos d'estiu, el grup de Facebook De Pis a Pis treu fum. Amb més de 37.000 seguidors, la pàgina en català de la startup De Piso en Piso s'ha convertit en un dels espais de referència per als nois i noies que el setembre començaran un nou curs a Barcelona. Des del 2015, ja s'hi han publicat més de 43.736 anuncis. Tots ells, de persones que els sobra una habitació i que necessiten trobar algú que la llogui, o d'estudiants que en busquen una.

 

Estudiants i places: els nombres no quadren

Els mesos d'estiu coincidint amb l'aturada acadèmica, tant l'oferta com la demanda es disparen. Dit d'una altra manera: per molts estudiants comença la guerra contrarellotge per trobar un allotjament a prop de la universitat, econòmic, amb bons companys i relativament ben cuidat: sigui un pis compartit o una residència. I no és gens senzill. "Els números no quadren", explica NickWride, director de la branca Alternative & Living de la gran immobiliària Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL). "A Barcelona hi vénen a cursar les seves carreres 171.849 estudiants, dels quals 70.000 busquen allotjament -apunta-. En són massa: tan sols hi ha una oferta total de 9.221 llits en residències universitàries", revela. La ràtio és demolidora: disset estudiants per llit. "Hi ha un problema evident", rebla l'expert.

 

Segons Wride, aquesta manca de places en residències universitàries fa que els estudiants hagin de reorientar la seva recerca cap al món dels pisos compartits, menys còmode i més cara. "Els preus del lloguer a Barcelona s'han disparat un 30% en tan sols dos anys -xifra el directiu-. És una barbaritat, però a vegades els estudiants no tenen més opció". Malgrat que el preu d'una habitació d'estudiant a Barcelona pot fluctuar generalment entre els 275 i el 450 i que el preu mitjà de les residències se situa aquest 2019 en 713 euros, per a Wride, l'ideal és apostar per la segona opció. "En una residència es conviu amb persones joves que es troben amb la mateixa situació i es gaudeix de serveis com gimnàs, menjador o activitats dirigides", ressalta.

Wride: "Els inversors hi estan molt interessats, però els costa molt trobar terrenys o edificis per remodelar a prop de les universitats on poder bastir una residència"

Però, per què hi ha tan poques places de residències universitàries a Barcelona? Wride ho té clar: és la conseqüència de la manca d'espais adequats i d'una legislació que ho complica. "Els inversors hi estan molt interessats, però els costa molt trobar terrenys o edificis per remodelar a prop de les universitats on poder bastir una residència -explica-. Perquè un negoci així sigui rendible cal que tingui unes 200 places, i això vol dir uns 6.000 metres quadrats", revela. A més a més, també en culpa l'àmbit regulador: la moratòria impulsada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el 2015 i que impedia concedir noves llicències d'allotjament no va agradar als inversors que van optar per guardar-se els diners a la cartera o començar a buscar terrenys a la perifèria. De fet, així ho reflecteix l'informe Residencia de estudiantes 2019: un sector en pleno desarrollo elaborat per JLL i que destaca que s'obriran pròximament a Barcelona vuit noves residències, una de les més rellevants, a Esplugues.

Geogràficament, la majoria de places de residència es concentren al centre de Barcelona i a la Zona Universitària, si bé recentment, l'oferta també s'ha anat traslladant a la zona propera al Districte 22@ i del Fòrum. La gran majoria, en mans d'operadors privats. "Normalment, les universitats contracten operadors privats perquè construeixin l'edifici i el gestionin durant anys", explica Nick Wride. Però, a Catalunya, hi ha un cas poc usual. "Crida molt l'atenció que la Universitat Autònoma de Barcelona tingui una oferta de més de 2.000 places a Bellaterra gestionades per la mateixa Universitat pública -explica-. Es veu molt poc", assegura. Però més enllà de sorprendre per la titularitat de la gestió, també crida l'atenció per preu: és el més barat de l'àrea de Barcelona, segons l'estudi de JLL: 556 euros.

La residència pública de la UAB

"I s'hi viu molt bé", explica Alexandra Fumanal, membre del Departament de Comunicació i Promoció de la Vila Universitària i exresident. "Quan marxes de casa, tot se't fa un món i el que busques és comoditat i que no t'emboliquin gaire -apunta-. Tot està molt car, els pisos són vells, estan en mal estat, els propietaris passen de tot i la localització en molts casos és millorable", continua. I ho rebla: "En canvi, a la Vila Universitària de la UAB, si t'avorreixes, és perquè vols o perquè estàs enganxada a Netflix". El complex és a tocar de les facultats, hi ha restaurants, un supermercat, una papereria, una autoescola, WiFi, bugaderia, sales d'estudis, piscina i instal·lacions esportives. "En el fons és com un poble de 2.100 habitants", conclou.

Malgrat la insuficiència de places per estudiar a l'àrea de Barcelona, sembla que l'escenari va millorant de mica en mica. De les set obertures que es preveu que entrin en funcionament entre el setembre de 2019 i el 2021, en sortiran unes 2.000 places extra que s'afegiran a una oferta el dia d'avui insuficient per absorbir la demanda.

Habitació estudiantil per 1.100 euros

La Universitat de Barcelona, juntament amb una empresa privada, ha impulsat l'obertura d'una residència per a 500 estudiants, en la qual l'habitació individual més barata costa 1.100 euros al mes per persona sense IVA, amb pensió completa. El nou equipament, situat al Campus de la Diagonal, ha estat impulsat per aquesta universitat pública i el grup Nexo Residències i GSA España, empreses a les quals la universitat ha cedit l'explotació durant 50 anys.

L'edifici compta amb restaurant, gimnàs, espais de coworking, sala d'estudis, terrasses, aparcament i activitats culturals i d'oci. Els estudiants que s'allotgin en la nova residència tindran habitacions individuals, de disseny i totalment moblades, amb bany privat i climatització pròpia, entre altres serveis.

Una habitació individual de 14,5 metres i bany compartit costa 1.100 euros al mes per persona, més IVA (10%); mentre que la individual bàsica (13 metres quadrats) ascendeix a 1.300 euros i la individual, 1.400 euros. Si l'estudiant té més recursos econòmics pot optar per un estudi de 23 metres quadrats per 1.500 euros mentre la denominada habitació premium, de 36 metres quadrats, costa 2.000 euros al mes per persona. En aquests preus s'inclouen les despeses d'aigua, llum, wifi i internet d'alta velocitat així com els menjars els set dies de la setmana i la neteja setmanal.