• Economia
  • Eurecat inverteix 2,16 milions d'euros per reutilitzar l'aigua residual

Eurecat inverteix 2,16 milions d'euros per reutilitzar l'aigua residual

Es duran a terme un mínim de 13 proves experimentals de sistemes de regeneració, amb l’objectiu de trobar tecnologies més sostenibles

El projecte vol regenerar les aigües residuals de Catalunya | Cedida
El projecte vol regenerar les aigües residuals de Catalunya | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
23 d'Octubre de 2018

El centre tecnològic Eurecat-CTM coordina un projecte que suposarà una inversió de 2,16 milions d’euros a Catalunya per a la regeneració d’aigua residual dels àmbits municipal, industrial i agrícola, mitjançant la implementació d’un mínim de 13 proves pilot de sistemes de reutilització, amb l’objectiu de superar les principals barreres tecnològiques que en limiten l’actual implementació.

 

L’objectiu comú de tots aquests sistemes de regeneració d’aigua és aconseguir aigua regenerada de qualitat de forma eficient, eficaç i sostenible, a baix cost i sense riscos sanitaris, assegurant una qualitat de l’aigua regenerada que generi confiança en l’usuari final.

 

D’acord amb la coordinadora tècnica del projecte, Montse Calderer, les entitats participants "tindran l’oportunitat de demostrar i de desenvolupar noves tecnologies que en un futur proper es podran comercialitzar amb una base científica demostrada al darrera", millorant les seves capacitats tecnològiques i ampliant les seves oportunitats internacionals.

El projecte, denominat Regireu (Recerca en tecnologies de regeneració d’aigua i gestió del risc per la reutilització), compta amb la participació dels principals centres de recerca del sector, com la Universitat de Girona (a través del seu grup de recerca LEQUIA), l’Institut Químic de Sarrià, la Universitat Politècnica de Catalunya, Leitat i Cetaqua, a més de les empreses Hidroquimia, Biología y Filtración, Chemipol i TEQMA i, empreses gestores del cicle de l’aigua com Aigües de Barcelona i Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA).

Optimitzar costos

Tots els pilots de Regireu estaran situats en l’àmbit territorial de Catalunya. Entre els resultats que aportarà el projecte figura el desenvolupament de sistemes de regeneració d’aigua residual innovadors, l’optimització dels costos d’explotació, així com el desenvolupament de sistemes d’ajuda a la decisió en sistemes de regeneració i sistemes de potència d’alta eficiència amb gestor intel·ligent per a l’optimització energètica.

D’altra banda, es desenvoluparà tecnologia d’electro-oxidació d'alta eficiència energètica per al tractament d'aigües del rentat de fruita i verdura, tecnologia de foto-oxidació basada en l’ús de LEDs per a la desinfecció i eliminació de microcontaminants en efluents de depuradora.

També es realitzarà un sistema híbrid de filtració per membranes combinat amb un sistema biològic amb biomassa suportada, una unitat modular i integrada per a la regeneració d’aigua residual d’origen industrial i metodologia per a la gestió del risc associat a la gestió d’aigües regenerades.