• Economia
  • La CE obre expedient a Espanya per no aplicar les normes per atraure professionals qualificats

La CE obre expedient a Espanya per no aplicar les normes per atraure professionals qualificats

La directiva sobre la 'Targeta Blava' inclou normes d'admissió a la UE més flexibles per als professionals altament qualificats de tercers països

Edifici de la Comissió Europea a Brussel·les | iStock
Edifici de la Comissió Europea a Brussel·les | iStock
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
26 de Gener de 2024

La Comissió Europea ha obert un procés d'infracció contra Espanya per no prendre les mesures necessàries per transposar les normes comunitàries per atraure professionals altament qualificats a la UE, cosa que hauria d'haver fet com a molt tard el 18 de novembre. La directiva sobre la 'Targeta Blava' inclou normes d'admissió a la UE més flexibles per als professionals altament qualificats de tercers països i reforça els drets i les opcions perquè es moguin i treballin en altres països comunitaris. Per exemple, segons dades del Banc d'Espanya, actualment el 39% d'empreses perceben problemes per a trobar mà d'obra, xifra cinc punts superior a la registrada durant el segon trimestre de 2023.

Específicament en l'àrea de la construcció, hi ha una necessitat laboral a escala nacional de 800.000 places i sembla que la xifra millorarà amb els anys però insuficientment: ManpowerGroup preveu que per al 2026 aquest dèficit sigui de 450.000 ocupacions. A Espanya ja són més del 50% les empreses de construcció que reconeixen estar afectades per la manca de personal qualificat i no qualificat, forçades a reduir els acomiadaments i augmentar el salari dels treballadors actuals. El sector de la reforma és, també, un altre afectat d'aquesta realitat: els projectes en habitatges unifamiliars sofreixen retards de fins a 4 mesos, provocant fluctuacions en el pressupost, ja que, a causa de la tardança per la falta de professionals, el preu dels materials puja, tornant-se molt més costós per a les famílies.

Això també genera grans problemes per a les empreses de la rúbrica, provocant-los pèrdues directes de fins a 5.400 milions d'euros, segons dades d'Andimac. Segons Enric Aparici, cofundador i director d'Internacionalització d'Aquí La teva Reforma, "els sectors de la construcció i la reforma són fluctuants: estan subjectes a milers de factors, i la mà d'obra és un dels més sensibles”. Per aquest motiu destaca la importància de "construir una sòlida xarxa de reformistes, que col·labori en l'assignació de projectes". De fet, la marca ha desenvolupat recentment una eina tecnològica perquè els professionals del sector puguin autodesignar-se obres que siguin del seu interès.

Sense deixar l'àmbit laboral, fa uns dies, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va publicar una sentència que obliga les empreses a adaptar els llocs de treball de les persones amb discapacitat permanent. Luxemburg ha dictaminat que la llei espanyola és contrària al dret comunitari. Actualment, a l’Estat es pot acomiadar automàticament un treballador d’aquestes característiques sense una reubicació prèvia. Un treballador de l'empresa Ca Na Negreta, a les Illes Balears, ha portat el seu acomiadament per la incapacitat permanent total que pateix fins a Luxemburg.