Govern: necessitem un equip. Així es titulava l’article d'opinió que el membre del Consell Editorial de VIA Empresa, Genís Roca, va escriure en aquesta casa el passat 15 d'abril en plena crisi del coronavirus. La lliga dels extraordinaris. Així es titulava el Peu de Pàgina que la companya Neus Navarro i un servidor vam publicar el passat 10 de maig on apuntàvem la necessitat de comptar amb un Dream Team econòmic per lluitar contra la covid-19 més enllà de la política. "No hi ha res més poderós que una idea que li ha arribat el seu moment", escrivia Víctor Hugo. Dit i fet: Genís Roca coordinarà juntament amb Victòria Alsina un equip de 400 experts amb una visió: Catalunya 2022.
L'encarregat de fer-ho públic va ser el president de la Generalitat, Quim Torra, juntament amb el vicepresident Pere Aragonès en roda de premsa aquest dimarts: "És un projecte de país que vol analitzar la Catalunya post-covid-19, la Catalunya que ha de construir un món disruptiu, que ha de construir un projecte basat en una estratègia per buscar el màxim talent i la màxima expertesa". Es treballa en tres marcs: emergència, urgència i horitzó.
Fetes les presentacions, va saltar la primera sorpresa: un equip paritari format per 15 homes i 15 dones. Per fi! Sí, per fi un equip paritari. I just en aquell precís instant vaig recordar una entrevista d'ara fa tot just dos anys a Mar Gaya, consultora i vicepresidenta de l'Associació 50a50: “No hi ha democràcia sense feminisme”. Una altra idea a la qual ja fa temps que li va arribar el seu moment però que ha costat anys que li donessin una oportunitat.
Torra: "És un projecte de país que vol analitzar la Catalunya post-covid-19, la Catalunya que ha de construir un món disruptiu i un projecte basat en una estratègia per buscar el màxim talent i la màxima expertesa"
Així doncs, un equip paritari coordinat per un tàndem també paritari. Ell, arqueòleg de formació i amb un MBA a Esade, especialista en cultura digital i processos de transformació i fundador i president de Roca Salvatella. Aquí podeu llegir tots els seus articles d'opinió a VIA Empresa. Ella, doctora en Ciències Polítiques i Socials per la UPF, professora de Harvard i de la New York University i especialista en sector públic o col·laboració público-privada.
Els primers 30 noms de l'equip que ha de liderar Catalunya 2022 ja són públics: Oriol Amat, Tatxo Benet, Elisenda Bou, Elies Campo, Mònica Campos, Albert Cañigueral, Mercè Crosas, José Antonio Donaire, Martina Font, Anna Garriga, Gabriel Jené, Jacint Jordana, Josep Maria Martorell, Ramon Maspons, Neus Monllor, Cristina Nadal, Laura Peracaula, Mercè Pujol, Coral Regí, Pep Salas, Jordi Sellas, Maria Sisternas, Montserrat Solsona, Lluís Torner, Laura Urquizu, Montserrat Vendrell, Joan Abellà i Jordi Amat.
"Davant situacions complicades la ciutadania necessita creure que el seu Govern sap el que es fa, allò que en diríem confiança... Necessitem confiar en les persones que ens lideren, i en que aquestes persones lideren un equip competent i eficaç", escrivia Genís Roca. Segons Francis Fukuyama, confiança en el seu sentit més ampli: experiència, coneixement tècnic, capacitat i imparcialitat a l'hora de decidir.
El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, ja va marcar el camí a principis d'abril formant un equip econòmic liderat per Vittorio Colao, antic CEO de Vodafone a escala mundial amb alts càrrecs a RCS MediaGroup o General Atlantic, i acompanyat per 16 persones més, entre les quals els economistes Enrico Moretti i Mariana Mazzucato. En total: 13 homes i 4 dones. Falta de paritat.
Roca: "No només necessitem un pla, sobretot necessitem un equip i poder confiar"
L'objectiu d'aquest comitè català d'experts és "identificar polítiques i línies estratègiques" d'actuació a curt però sobretot a mitjà i llarg termini. Segons Aragonès, grups de treball "autònoms" amb "independència de criteri". Primera parada: un primer document d'escenaris entre aquest estiu i tardor. Segona parada: un document final d'anàlisi i propostes dels entre 10 i 15 àmbits per a febrer de 2021. S'estima que els participants totals seran 400, però des de Govern s'assegura que cap d'ells rebrà cap remuneració o dieta per la seva feina.
Repassant l'hemeroteca de VIA Empresa que tot just acaba de complir 7 anys de vida em retrobo amb diferents titulars dels membres de l'equip Catalunya 2022. Alguns records de passat, altres reflexions de present i fins i tot, algunes visions de futur.
Genís Roca: "No només necessitem un pla, sobretot necessitem un equip i poder confiar"
Oriol Amat: "Val més fer aquest rescat [pel coronavirus] durant uns mesos que pagar subsidis durant diferents anys a tots els aturats que hi haurà"
Josep Maria Martorell: "Hem de ser tan generosos amb els governs com ho som amb les tecnològiques"
Elisenda Bou: "L'ecosistema emprenedor de Barcelona està millorant molt, però li falten històries d'èxit i reinvertir en l'ecosistema. El model d'Israel és molt bo"
Elíes Campo: "Hem d’aspirar a què grans empreses com Google o Facebook triïn Barcelona no com a call center amb una empresa subcontractada que dóna serveis, sinó com a centres de decisió i influència"
Gabriel Jené: "El turisme de compres és una infraestructura bàsica per al comerç de Barcelona"
Laura Urquizu: "La pirateria online és molt pitjor que la física"
Martina Font: “L'embalatge és l’experiència de compra de les botigues online. Et pots gastar molt en la web, però si el producte arriba trencat perds el client i tota la inversió”
De tot plegat, n'hem parlat també amb l'economista Fernando Trías de Bes en una entrevista de dissabte a VIA Empresa:
- Ja s'ha anunciat la creació d'un comitè d'experts econòmics a la Generalitat per lluitar contra la crisi de la covid-19. A favor?
Absolutament sí i així ho exposo en el llibre La Solución Nash . Que ells facin els primers dissenys i després, els polítics facin els seus matisos i ajustos. Cal fer taules d'experts que facin plans de tecnòcrates i després un govern de concentració. Es despolititzaria la qüestió. Els ciutadans ho entendrien molt millor amb tècnics sense interessos polítics. Les propostes poden sortir bé o malament, però almenys ho entendrem.
"Això és Esparta!". Aquest és un dels crits més famosos de la història del cinema bèl·lic amb l'actor Gerard Butler interpretant el rei Leònides que juntament amb 300 espartans lluita contra l'exèrcit persa del rei-déu Xerxes. Títol de la pel·lícula? 300. Títol d'aquest Peu de pàgina? 400. I no, això no és Esparta però sí Catalunya en una lluita sense precedents contra el coronavirus per la vida i l'economia.