• Economia
  • Les exportacions agroalimentàries de Catalunya augmenten un 4,02%

Les exportacions agroalimentàries de Catalunya augmenten un 4,02%

Catalunya assoleix per primera vegada el superàvit comercial en matèria agroalimentària

La producció de cereals s'ha vist amenaçada per la fluctuació de preus | iStock
La producció de cereals s'ha vist amenaçada per la fluctuació de preus | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
19 de Setembre de 2019
Act. 19 de Setembre de 2019

Malgrat el context d'alentiment del comerç mundial, les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 4,02% en valor i un 1,70% en volum entre els mesos de gener i juny de 2019 respecte al mateix període de l’any passat. Així ho posen de manifest l'informe de Prodeca i les dades provisionals sobre el comerç exterior europeu de Datacomex que recorda que aquestes exportacions suposen en valor el 19,42% del conjunt de l'Estat espanyol.

 

Els sectors que més creixen en exportacions agroalimentàries són el carni (10,74%), beneficiat per la demanda de la Xina, i el Fine Food (5,90%). També destaquen, però per sota de la mitja, el sector de la fruita i de l’horta (3,68%) i el de cereals, molineria i llavors (2,94%). Comparant el sector agroalimentari amb la resta de sectors industrials de Catalunya, es constata la distància amb les xifres del sector automobilístic, amb el qual competeix per arribar al lideratge de l’exportació catalana, ara mateix dominada pel sector químic i el de béns d’equipament.

 

Tot i que els principals mercats de destinació es mantenen (França, Itàlia, Alemanya, Portugal i Regne Unit), destaca la Xina, que es troba just després del top 5, ja que s’han incrementat les exportacions agroalimentàries catalanes un 58,29% en valor. Així mateix, Catalunya també ha incrementat les seves exportacions agroalimentàries al Japó, setè mercat de destinació, en un 7,98% i a Taiwan ho ha fet en un 30,69%.

Estats Units que es troba a la vuitena posició es computa un increment de les importacions de productes agroalimentaris de Catalunya de l’1,27%. Pel que fa als mercats de Llatinoamèrica destaca Mèxic, primera destinació de la zona, on Catalunya ha incrementat les seves exportacions agroalimentàries un 4,43%. Alhora, pràcticament la totalitat dels mercats africans estan creixent de forma significativa: RD del Congo 188%, Kenia 152%, Senegal 98% i Nigèria 80%.

Estrenar-se en superàvit 

Catalunya ha assolit per primera vegada el superàvit comercial durant el primer semestre del 2019. El sector agroalimentari català compta amb una taxa de cobertura del 101,09, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (4.964 milions d'euros) són lleugerament superiors a les importacions (4.911 milions d'euros). La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l’increment de valor, dona una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.

"Catalunya està posant en valor els seus productes agroalimentaris als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 45,08%, el valor ho ha fet en un 64,76%. En els darrers cinc anys el valor pràcticament ha crescut a raó del doble del volum", expliquen des de Prodeca que és la promotora dels aliments catalans. Amb la ràtio valor/volum del primer semestre de 2019 respecte el mateix període de l'any anterior, ha crescut un 2,28% i això suposa vendre els productes d'aquí amb més valor.

Pel que fa a l’increment del valor dels subsectors, els productes agroalimentaris de Catalunya s’estan pagant millor el 2019 que al 2018, destacant l’increment percentual dels següents productes: cereals (48,33%), llavors oleaginoses (28,75%), cafè, té i espècies (18,06%), conserves de fruita i verdura (17,18%), productes de la molineria (11,29%), carn (7,03%), làctics (5,80%), articles de confiteria (4,23%) i cacau i les seves preparacions (3,88%).

El motor de la carn i el Fine Food

El carni es manté com el primer sector exportador agroalimentari (36,33%), amb 10,74% d’increment en valor i 5,50% en volum. Està liderat pel porcí, que representa el 23,66% de totes les exportacions agroalimentàries (65,12% del sector carni) amb un creixement del 16,74% en valor i un 5,02% en volum. El sector boví, que representa el 4,05% del sector carni, és el subsector carni que més increment assoleix (39,60% en valor i 36,20% en volum).

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb un 30,64% del total exportat en valor i amb un creixement del 5,90% en valor i 1,35% en volum. Aquest sector el lideren les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,76% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (8,40%), productes a base de cereals (7,38%), cafè (7,07%), extractes, essències i concentrats (7%), articles de confiteria (7,07%), productes làctics (6,44%), sucs vegetals (4,20%), confitures i melmelades (4,35%), aigües (2,24%), cervesa (2,76%), sucs de fruites (2,01%), fruits secs (5,58%).

Els olis ocupen la tercera posició amb el 6,85%. Aquesta categoria decreix un 8,19% en valor, tot i incrementar un 19,40% en volum. La capacitat exportadora del sector fruiter el situa en la quarta posició (6,59%). Registra un increment en valor del 3,68% i un 8,82% en volum. El vi i el cava, cinquè sector, representen el 5,14% de les exportacions catalanes. Disminueixen les exportacions un 10,57% en valor i un 4,86% en volum respecte el mateix període de 2018.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,81%, i s’hi observa un increment del 2,94% en valor tot i el decreixement en volum del 19,36%. El sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa el 2,52% de les exportacions agroalimentàries i decreix un 13,89% en valor i un 14,43% en volum tot i presentar el millor rati valor/volum.