• Economia
  • Exportadors de Catalunya, benvinguts a Cuba

Exportadors de Catalunya, benvinguts a Cuba

Amb més d'un miler d'empreses catalanes venent al país dels Castro, el port de Barcelona estreny la relació amb una nova línia regular fins a la badia cubana de Mariel

Hi ha 1.032 empreses catalanes que exporten a Cuba
Hi ha 1.032 empreses catalanes que exporten a Cuba
Neus Navarro
24 d'Abril de 2017
Act. 24 d'Abril de 2017
Aquest 2017 s'ha activat un nou servei de contenidors entre el port cubà de Mariel, a l'oest de L'Havana, i el Port de Barcelona. Amb aquesta nova connexió, la infraestructura catalana actuarà com a hub de la naviliera Melfi per a la Mediterrània, ja que la línia regular serà clau per incrementar els intercanvis comercials entre Cuba i Europa. Segons el port barceloní, la importació de cafè cubà cap al mercat europeu és un dels productes que es pot beneficiar de la implantació d'aquest nou servei i a l'inrevés, les moltes empreses de logística que ja treballen transportant mercaderies de riba a riba.

És el cas de la firma catalana Alfil Logistics, operador logístic integrat que habitualment gestiona la logística del Grup Damm i que, des de fa un any i escaig, treballa amb Cuba. Per a la firma, el negoci internacional representa un 16% de la facturació. L'últim mes del 2016 va enviar un total de 150 contenidors, una bona relació comercial que el seu responsable, Jaume Bonavia, considera que és resultat de l'obertura del país. "Estem veient una obertura real, de fet l'últim any a L'Havana s'està millorant a marxes forcades: hi ha inversió estrangera, s'estan rehabilitant moltes cases, moltes façanes, hi ha més activitat empresarial i es nota també en el tema turístic. És lent, però perceps que hi ha una obertura i que s'estan ficant per obrir el negoci", explica a VIA Empresa. Segons apunta, "Cuba té més sentit d'estratègia que no de pes concret, és una aposta de futur".

Per la seva part, Xavier Casas, soci fundador de l'empresa de transport i logística barcelonina Cargoflores SA, ha començat recentment a treballar amb Cuba. "Hem establert una relació personal que no teníem amb qui ja estàvem en contacte via e-mail i el nostre agent ja ens ha aconseguit diverses càrregues d'exportadors espanyols per exportar cap a Cuba", explica l'empresari.

Casas ha viatjat al país recentment en una missió comercial organitzada pel Port de Barcelona, justificada perquè les exportacions catalanes cap aquest país no han parat de créixer els darrers anys. La conselleria d'Economia i Empresa apunta que el 2015 hi ha hagut un creixement del 50% de les exportacions respecte dels anys anteriors i que s'han assolit els 294 milions d'euros, principalment a sectors com maquinària, pintures i matèries colorants, matèries plàstiques, material elèctric i vehicles.

En total, hi ha 1.032 empreses catalanes que estan exportant actualment a Cuba i el 30,5% de les vendes de l'Estat espanyol en aquest país són d'empreses catalanes. Elles són les que poden donar una visió més pròxima del que es cou a Cuba, ja que han de passar tràmits i processos que els fan tractar de primera mà amb el sistema. És així com Casas apunta que "per la situació de Cuba, que es mou sota jurisdicció de l'Estat, no pots moure un peso o un euro sense supervisió. Totes són empreses compartides entre l'Estat i un soci cubà i això ja et marca la pauta perquè has de passar per l'Estat", apunta el directiu.

La relació amb l'Administració és també el que destaca Bonavia: "A tot el que són tercers països t'has d'adaptar a la seva legislació i entendre les seves peculiaritats. Cuba no és més diferent que el Brasil, fins i tot et diria que el Brasil és més complex per poder fer negocis perquè té una situació fiscal totalment diferent. A Cuba el que passa és que has de parlar molt amb l'Administració cubana per fer negocis", explica l'empresari.

Testimonis de la notícia
Tant l'empresa de Bonavia com la de Casas són dues de les 49 firmes que al novembre del 2016 van participar en la missió comercial organitzada pel Port de Barcelona i la Generalitat, en què també van participar els consellers Jordi Baiget i Josep Rull, a Cuba i també al Panamà. L'anècdota de la visita és que la mort de Fidel Castro, una de les notícies més destacades de l'any passat, els va agafar aterrant a l'illa del Carib. "Va ser el comentari de tot el viatge, però després a la pràctica no ens va afectar. Quan nosaltres sortíem de Cuba és quan començava tot (en referència a les celebracions del funeral), però la gent que es va quedar perquè volia aprofitar el viatge i fer turisme, no va poder fer res perquè els hi van tancar tot", relata Xavier Casas.

Després d'aquesta darrera experiència personal, Bonavia opina que "l'obertura és imparable, més lenta, pausada o passejada, però és imparable perquè hi ha una generació de gent jove que veus pels carrers (tot i el seu baix poder adquisitiu) que vol connectar-se amb el món. Serà més o menys lenta, però crec que és imparable", argumenta.