La indústria és i ha sigut sempre una palanca de recuperació, ha superat crisis i ha tingut reptes al llarg de la història. Vivim una situació d’incertesa constant, fa dos anys que tenim la pandèmia de la covid-19, la guerra a Ucraïna, la crisi energètica, els costos de transport i els problemes amb la cadena logística i de subministrament. És el moment de la innovació i la reindustrialització amb l’objectiu de convertir-nos en una regió industrial en l’àmbit europeu.
La taula rodona La indústria com a palanca de recuperació ha tingut lloc a la Reunió del Cercle d’Economia 2022 i ha comptat amb la gran empresa, la petita i mitjana empresa i finalment la vinculació pública i privada. Per a Francisco Ribera, president executiu de Gestamp, no s’entén una economia que depengui només del sector serveis. “El sector industrial genera llocs de treball estables, qualificats, on és important la formació. Pot enfocar-se a l’exportació i pot ser resistent davant de qualsevol incertesa”, continua Ribera.
Ribera (Gestamp): "No s'entén una economia que depengui només del sector serveis"
I és que amb la crisi financera del 2008 a l’Estat espanyol es va fer palès que teníem una dependència enorme amb el sector de la construcció. Per al líder de Gestamp, “la clau no és indústria sí o indústria no, sinó un model econòmic liderat pel sector industrial que deixi de competir per costos”. “Hem de ser una indústria que fomenti la diferenciació, innovació i desenvolupament de productes nous i que afavoreixi la formació i la qualitat del que fem”, apunta Ribera. L’objectiu d’ara és aplicar la digitalització i sobretot comptar amb una indústria sostenible.
La reivindicació de les petites i mitjanes empreses
Per a Antoni Cañete, president de Pimec, el pes de les petites i mitjanes empreses és important, ja que aporten el 60% del PIB i, a més a més, el 55% d'elles aporten en l'àmbit industrial. Com a exemple, "l’aportació del PIB per ocupació de la indústria és de 86.000 euros i en el sector serveis és de 60.000 euros. Malgrat que hi ha una mala notícia, s'ha perdut pes a la indústria i s'ha passat del 27% al 18% els últims anys. Segons Cañete és essencial tornar a recuperar el 25% del pes en la indústria.
Pel que fa als problemes de les pimes en el sector industrial són tres. Una situació financera de debilitat, problemes amb els preus de les matèries primeres i el subministrament, juntament amb la falta de talent. "Per exemple, a Terrassa només 20 persones s'han apuntat a la formació professional del sector elèctric, mentre que 400 han optat per la formació de ser DJ o productor musical, sense tenir en compte que a la formació professional es paga el doble del salari mínim.
Sostenibilitat i competitivitat: conceptes antagònics?
És compatible l’aposta per la indústria i també per la sostenibilitat? Segons el president executiu de Gestamp, si produïm i localitzem al nostre país "podem reduir les petjades d’emissió del transport". "A Europa hi ha d’haver una política fiscal que si exigim estàndards en reducció d’emissions, hem d’exigir els productes que vinguin de fora que els compleixin", conclou. Per altra banda, Cañete explica que els fons Next Generation són una gran oportunitat pel sector, però que sobretot es faci pedagogia amb les convocatòries.
Navarro (Consorci de la Zona Franca): "Hi ha un ingredient fonamental que és la creació, la retenció i atracció de talent"
Alhora, Pere Navarro, delegat especial del Consorci de la Zona Franca, apunta que s'ha de fabricar més, millor i més a prop. Per a Navarro, cada any tenim noves situacions, noves tecnologies i moltes novetats. És important tenir una visió optimista del nou món i sobretot saber que hi ha molts diners, però "necessitem el talent". “Davant de la por, saber que tots tenim l’objectiu comú de crear treballs de qualitat i de llarg recorregut”, remarca. Hi ha un ingredient fonamental que és la creació, la retenció i atracció de talent. I a Catalunya és possible.