El rebut mitjà d’electricitat s’ha encarit un 2,2% durant el mes de juliol respecte al mes anterior i ha encadenat el seu quart mes consecutiu a l’alça, segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
En concret, la factura mitjana de la llum per un consumidor domèstic ha ascendit aquest mes de juliol a 72,53 euros, davant dels 70,94 euros del mes anterior. Per fer un càlcul homogeni s'ha tingut en compte l'últim dia del mes de maig i el mes complet de juny, ja que juliol compta amb 31 dies.
D'aquest import total de la factura, 14,88 euros corresponen al terme fix, 42,14 euros al consum, 2,92 euros a l'impost d'electricitat i 12,59 euros a l'IVA.
Pel que fa al juliol de l'any passat, un exercici que va estar marcat per la tensió en la factura elèctrica degut, en la primera part de l'any, a l'onada de fred i, en la segona, a la sequera, el rebut de la llum d'aquest mes registra un increment de més de gairebé el 9%.
Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà similar a l'utilitzat pel Govern espanyol en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (KWH), pròpia d'una família amb dos fills.
L’encariment en el rebut de la llum el juliol es deu, principalment, al repunt registrat al mercat majorista de l'electricitat, el conegut com pool.
En concret, el preu mitjà del mercat elèctric espanyol ha aconseguit en aquest mes de juliol els 61,9 euros per megawatt hora (MWh), el que suposa un encariment del 27,2% pel que fa al mateix mes de l'any passat i el seu nivell mensual més alt des de gener del 2017.
Aquests últims mesos han estat marcats per la menor producció nuclear, a causa de les parades en les centrals de Vandellós i Trillo, així com la més baixa generació eòlica, que han pressionat a l'alça el preu al pool.
El preu majorista de l'electricitat té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant a l'IVA i a l'Impost d'Electricitat. El Govern espanyol va congelar el 2018 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.
Un estalvi de gairebé 3 euros
No obstant això, la factura de la llum acumula en els set primers mesos un abaratiment de gairebé el 0,6% pel que fa al mateix període del 2017, en el qual gener va ser un mes que va estar marcat pels pics en el preu de l'electricitat, després de l'onada de fred en la segona quinzena del mes que va portar a marcar, un darrere l'altre, els registres més elevats des de desembre del 2013, i es van registrar en alguns moments puntes que van superar la cota dels 100 euros per MWh.
Així, entre gener i juny d'aquest exercici, el rebut de la llum suma un import de 475,7 euros pel consumidor, davant dels 478,5 euros que va haver de destinar en els set primers mesos del 2017. Això representa un estalvi de gairebé tres euros.
Aquest abaratiment es deu a l'increment en la producció elèctrica amb tecnologies renovables com l'aigua o el vent, especialment en el primer trimestre de l'any pel que fa al mateix període del 2017.