• Economia
  • Els falsos autònoms costen més de 500 MEUR a la Seguretat Social

Els falsos autònoms costen més de 500 MEUR a la Seguretat Social

Aquests treballadors són obligats per les seves empreses a donar-se d'alta com a empleats per compte propi quan corresponen a ser assalariats del Règim Comú

A Espanya existeixen uns 210.000 falsos autònoms
A Espanya existeixen uns 210.000 falsos autònoms
30 d'Agost de 2017
Act. 30 d'Agost de 2017

Els falsos autònoms (aquells treballadors que es donen d'alta en aquest col·lectiu quan els correspon ser assalariat del Règim General) fan que la Seguretat Social deixi d'ingressar una quantitat aproximada als 562,3 milions d'euros a l'any, segons dades recopilades per la Unió d'Autònoms Uatae a partir de les últimes Enquestes de Població Activa (EPA) publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, l'organització ha posat de relleu que aquest tipus de frau ha proliferat en els últims anys de crisis perquè redueix notablement les despeses a l'hora de donar feina de les empreses defraudadores. A més, segons les estimacions d'Uatae, acarats amb les dades de l'INE, a Espanya existeixen uns 210.000 falsos autònoms.

La pèrdua de més de 500 milions que pateix la Seguretat Social l'obté Uatae creuant la quantitat de falsos autònoms que existeixen a Espanya amb les dades oficials del salari més freqüent a Espanya (16.498,47 euros), els tipus de cotització estipulats per a la Seguretat Social i la cotització mínima dels autònoms (275 euros).

No obstant això, la secretària general d'Uatae, María José Landaburu, creu que la quantitat final de diners que perden les arques de la Seguretat Social és "major", perquè una gran quantitat dels falsos treballadors per compte propi s'acullen a la tarifa plana de cotització de 50 euros.

Landaburu: "Aquest fenomen és la precarietat portada a l'extrem"

"Els joves són els que pateixen aquest frau, perquè és un recurs molt present en els primers contractes i perquè tenen disponible la tarifa de 50 euros", ha subratllat Landaburu.

Els falsos autònoms són obligats per les seves companyies a donar-se d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA), quan les seves condicions laborals corresponen al Règim General per estalviar-se els costos de empleabilitat, entre els quals estan els de la Seguretat Social.

La representant de l'organització creu que aquest fenomen és "la precarietat portada a l'extrem", ja que "no solament es defrauda a l'Estat, sinó que es menyscaben els drets que li corresponen als treballadors assalariats en contractar-los com a autònoms". Per Landaburu, el fals autònom deixa "encara més palès" que els treballadors per compte propi són "la ganga del mercat laboral" i que "pateixen una absència total de drets".

Aturar el frau

Uatae ha instat al Govern a redoblar els esforços per posar "vedat a aquest frau". "Els autònoms sofrim dia a dia inspeccionis minucioses que no es corresponen al frau mínim que presenta el nostre col·lectiu", ha recalcat Landaburu. D'altra banda, l'organització ha posat en relleu que la situació dels falsos autònoms "guarda certa relació" amb la dels treballadors autònoms dependents econòmicament (Trade), que són els autònoms que facturen més del 75% d'una mateixa empresa. En aquesta línia, Uatae considera que hauria de reconèixer-se als Trade que no són considerats com a tal fins al moment, perquè "no compten amb els drets diferencials als de l'autònom comú com el cessament per desocupació o vacances".