• Economia
  • La fam, l'aliat més temut de la covid

La fam, l'aliat més temut de la covid

Francesc Roig, president de Càritas Catalunya reflexiona sobre la fam en l'era post pandèmia

Hi ha 60 milions de persones més al món passant fam que el 2014 | iStock
Hi ha 60 milions de persones més al món passant fam que el 2014 | iStock
Barcelona
07 d'Abril de 2021

La pandèmia de la covid-19 ha deixat estralls en totes les societats del planeta. Si bé és cert que l'economia dels països ha estat una de les més afectades per la crisi hi ha un altre sector que encara s'està recuperant i, probablement, trigarà més que l'econòmic. Es tracta de la crisi humanitària que estem vivint, molt més forta i amb més ganes de quedar-se que l'econòmica o la sanitària.

 

En una conferència en el Palau Macaya, Francesc Roig, president de Càritas Catalunya explica les conseqüències d'una pandèmia que diu haver "acabat de rematar la societat després de la crisi del 2008". I és que quan parlem de recuperació, moltes vegades ens centrem en els diners o la necessitat de reflotar el sector econòmic espanyol o català, quan la fam ha aconseguit sobrepassar totes les fronteres i traslladar-se com a una de les xifres que més ha augmentat durant la covid-19. "Estem parlant de xifres molt preocupants, des de 2014 hi ha 60 milions de persones més al món que passen gana", lamenta Roig.

Des de Càritas volen sobreposar-se a aquestes xifres i demanen una col·laboració no només dels ciutadans sinó d'altes esferes de la política: "Hem de posar l'alimentació i la nutrició com a pilars principals dels pressupostos", explica Roig. El president de l'ONG remarca que hi ha prou menjar en el món per abastir a tota la població que passa gana i també elogia el creixement que ha fet el continent Asiàtic per lluitar contra la fam: "Moltes de les missions que fèiem eren a Àsia, però allà han aconseguit reduir la fam molt més que a Europa".

 

Roig: "Tenim estudis que diuen que trigarem dos anys més a recuperar-nos un cop superada la crisi sanitària"

Pel que fa a les llars de l'Estat espanyol, unes 700.000 persones viuen amb despeses a les quals no poden fer front. Segons els informes de Càritas, el 16% de les famílies s'han vist obligades a canviar de residència a causa de la covid-19. "A Càritas hem vist que hi ha molta gent en inseguretat alimentària, és a dir, no passen gana, però en qualsevol moment podrien estar en risc de no tenir suficients aliments per subsistir", afegeix Roig.

En aquest context d'incertesa, l'ONG ha mantingut les seves portes obertes durant tot el confinament per tal de que les xifres de la fam continuïn a la baixa, un argument que segons alguns estudis que ha mencionat el president de Càritas Catalunya, no baixarà fins d'aquí a un temps: "Tenim estudis que diuen que trigarem dos anys més a recuperar-nos un cop superada la crisi sanitària".

Les bretxes de la societat

Una altra de les preocupacions de Càritas és la constant diferència entre els pobres i els rics. No és cap secret que la pandèmia ha polaritzat molt més la societat, fent que la classe mitjana acabés desapareixent. "Totes les persones han acabat encaixant en un grup, no hi ha ningú al mig, simplement tenim la gent que no necessita ajuda i la gent que sí", afegeix Roig.

La bretxa digital també ha estat el centre de moltes de les preguntes de l'ONG, sobretot quan parlem d'infants i en l'àmbit educatiu. El sol fet de tenir un ordinador a casa és una gran despesa que moltes famílies de risc no es poden permetre, i menys durant una pandèmia com aquesta. En aquest sentit, el president de Càritas parla d'aconseguir una "visió raonable" per part de la societat i afegeix que "no li pots demanar que tingui un ordinador a una família que no pot pagar-se el menjar".

La lluita contra la fam sembla un pou sense fons i ONG com Càritas busquen aconseguir canvis reals per aquestes persones que pateixen gana i demanen que la societat reconegui la seva labor i els ajudi, tal com culmina Roig: "El camí ha de ser lleu encara que la pobresa sigui la nostra acompanyant".