"Un fantasma recorre Europa: el fantasma del comunisme. Totes les forces de la vella Europa s'han unit en santa creuada per assetjar aquest fantasma", van deixar escrit Karl Marx i Friedrich Engels en un manifest de 1848 per a la història. El fantasma del 2022 ja no és només el coronavirus- que també- sinó la invasió d'Ucraïna per part de la Rússia de Vladimir Putin. El món en stand by, fortament colpit i a l'espera de tornar-se a aixecar del terra, davant la desgràcia d'una nova guerra armada que recorda al segle XX. Pot haver-hi negociació i s'espera pau. En temps post-moderns de pandèmia, Barcelona acull "eufòrica" l'edició de "la recuperació" del Mobile World Congress (MWC) que "torna a posar Catalunya al mapa" mirant, això sí, en tot moment cap a Ucraïna.
Hores abans de la celebració del congrés, la GSMA dóna un bon cop sobre la taula: el pavelló de Rússia vetat. "El MWC és un esdeveniment amb la visió de convocar l'ecosistema mòbil per progressar en les formes i mitjans en què la connectivitat pot assegurar que les persones, la indústria i la societat prosperin", apunten fonts de l'organització. El MWC compleix així amb "totes les sancions polítiques i governamentals" derivades del conflicte. Tothom s'hi mostra d'acord.
Algunes empreses russes desafien la GSMA i aprofiten per "fer negocis"
Ara bé, hi ha algunes empreses russes que desafien la petició de la GSMA de "quedar-se a casa" i estan presents a l'espai d'exposició intercontinental del congrés més gran de mòbils del món per "fer negocis" sense opinar sobre l'escenari bèl·lic. Les lletres del pavelló rus han quedat tapades amb una lona de color blanc que deixa clarament a la vista com l'organització els ha vetat.
El testimoni de Vladimir Lukashak recollit per l'ACN és especialment interessant. D'origen ucraïnès, Lukashak llueix els colors del seu país a la samarreta i agraeix totes les mostres de suport, recordant que hi ha molts ciutadans russos que "estan amb Ucraïna". Critica "l'error" de Putin i alerta sobre la gran quantitat de desinformació que hi ha al món i especialment a Rússia. No li falta raó, després tornarem a fer VIA en aquesta qüestió.
El problema segurament no és tant de les empreses russes que havien d'estar o estan presents al congrés, sinó dels pavellons oficials acaparats per polítics -tracking a mà- que hi diuen la seva. Els pobles i les persones s'agermanen, l'ego s'atrinxera. De nou, el problema no és dels directius que volen fer negocis i lleurar la seva terra sinó dels líders que volen recollir la seva guerra.
A tot plegat, una desena d'ucraïnesos i ciutadans d'altres nacionalitats s'han concentrat a les portes del MWC per demanar el "boicot" a Rússia. En tres missatges clau: "No tecnologia per a Rússia", "els diners russos maten" i "és David contra Goliat". Ara bé, la concentració deixa molt clar que l'objectiu és Putin i no la població russa.
La derrota de la intel·ligència
El cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorbyov, assisteix al congrés celebrat al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona i rep mostres constants de suport per part d'autoritats polítiques, empresarials i assistents d'arreu del món. El panorama és desolador. “Estem davant d'una tercera guerra mundial”, alertava ja Vorbyov en una entrevista recent a El Nacional. El president ucranià, Volodimir Zelenski, resisteix i demana l'adhesió immediata a la Unió Europea.
Vorbyov: “Estem davant d'una tercera guerra mundial”
El president de GSMA, John Hoffman, i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, saluden Vorbyov al flamant nou espai del Beat Barcelona i li dediquen un sonor aplaudiment. "La invasió russa d'Ucraïna és inacceptable. Europa ha d'aprendre de les lliçons del passat. La guerra és la derrota de la intel·ligència. Tota la nostra solidaritat amb el poble rus", afirma Collboni. "La resposta no ha de ser només dels governs i dels Estats, sinó que ha de ser del conjunt de la societat", afegeix.
Acompanyat pel director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, Hoffman se situa a primera fila escoltant la conferència Passió, inclusivitat i innovació, les arrels que construiran el futur del FC Barcelona a l'auditori principal del Hall 4. El president del Barça, Joan Laporta, exclama "prou a la guerra!" alhora que reivindica "pau a Ucraïna".
Anticipar-se a la salut i la informació
Oscar Pierre també explica que Glovo té més de 200 professionals a Ucraïna i que se'ls hi ha ofert a tots sortir del país, però que només quatre persones han volgut fer-ho. La companyia els hi ha avançat el salari dels pròxims tres mesos i se'ls hi ofereix també suport tant en aliments com amb especialistes en salut mental. Fonts de VIA Empresa avancen que s'està cuinant una estratègia de l'ecosistema tecnològic català per ajudar l'ucraïnès.
El CEO de MWCapital Barcelona, Carlos Grau, escriu a VIA Empresa que es tracta d'anticipar el futur i contribuir a una societat que aprofiti tots els avantatges de les noves tecnologies, amb "un marc just i inclusiu en el qual no deixem ningú enrere". La desinformació és una altra guerra al camp de batalla digital, apunten des de Digital Future Society. La dada és demolidora i és que segons Desirée Garcia, responsable d’Efe Verifica, es van registrar més de 500 notícies falses durant els cinc primers dies de guerra a Ucraïna. I a qui dia passa, any empeny perquè les fake news de la pandèmia ja han trencat en aquest sentit qualsevol sostre estadístic. "Ens cal construir pensament crític, però de veritat", que diu la companya Ariadna Romans.
La desinformació és una altra guerra al camp de batalla digital. La informació d'anàlisi, context i en profunditat és poder, però el poder és líquid en temps de guerra i pandèmia
Per fomentar l'esperit crític, recomano especialment llegir l'efecte papallona de Marc Ciria, Ucraïna en el nostre futur d'Enric Llarch, Els interessos europeus ja no són anglosaxons i l'enigma rus de Xavier Roig i L'altra cara de la guerra de Genís Roca publicats en aquest mateix diari. Seguirem informant, perquè la informació d'anàlisi, context i en profunditat és poder, però el poder és líquid en temps de guerra i pandèmia.
"Han estat temps difícils, però demà el sol brillarà i tornarem a reunir el MWC i Barcelona", deia Hoffman en el dinar de gala previ a la inauguració del MWC. Tant de bo, el temps li doni la raó i el sol torni a brillar al MWC, Barcelona, Ucraïna i la resta del món.