Fer previsions en economia és sempre molt arriscat i, com deia John Kenneth Galbraith, "hi ha dos tipus d’economistes: els que no saben res i els que no saben que no saben res”. Tot i això, a principis d’any sempre és útil analitzar les perspectives dels mercats en els pròxims mesos. Els darrers anys han estat molt positius per als mercats borsaris. A Europa, l'Eurostoxx i l'Ibex-35 han registrat pujades del 15%-20% anuals, impulsats per una recuperació econòmica sostinguda i les reduccions dels tipus d’interès. Als Estats Units, els guanys han estat encara més espectaculars, amb increments superiors al 20% anual en alguns exercicis, liderats per les grans tecnològiques. Tot i això, el 2025 podria haver-hi una desacceleració, amb un creixement menor al voltant del 10% o fins i tot un decreixement. Aquesta evolució dels mercats seria la conseqüència de fenòmens com els següents:
Creixement continuat: En els darrers anys, l’economia ha experimentat un creixement sòlid, impulsat per la recuperació postpandèmia, la millora de la confiança empresarial i el suport de polítiques monetàries i fiscals expansives. Tot apunta que aquesta tendència continuarà el 2025, encara que amb un ritme possiblement més moderat a causa de la normalització dels tipus d’interès, les tensions geopolítiques i l’adaptació de les empreses a un entorn més competitiu. Malgrat aquests factors, el creixement es manté positiu i l’activitat econòmica continua mostrant resiliència.
Dubtes en les empreses tecnològiques: Les accions tecnològiques, que han estat el gran motor dels mercats, podrien patir un refredament per la competència creixent. Ho hem vist en els darrers dies amb Nvidia, una de les grans guanyadores de la revolució de la intel·ligència artificial, que s’està trobant amb nous competidors que li poden menjar el terreny. Un factor que pot desestabilitzar els mercats són els elevats preus (bombolles especulatives en alguns casos) de les empreses tecnològiques i les criptomonedes.
Sectors estratègics: L’evolució de sectors clau com l’immobiliari, l’energia i les matèries primeres pot tenir un impacte directe en els mercats financers. Una caiguda, de moment poc probable, del sector immobiliari podria afectar la liquiditat global. La volatilitat dels preus energètics pot influir en la inflació i en els costos empresarials, i les fluctuacions en les matèries primeres poden condicionar la rendibilitat de moltes indústries, generant incertesa. Per aquest motiu, serà essencial seguir de prop aquests sectors per detectar possibles riscos i oportunitats d’inversió.
No s’espera que la reacció dels mercats sigui positiva a la retòrica de Trump, a les seves primeres mesures i a la seva relació amb figures influents com Elon Musk
Mesures de Donald Trump: El proteccionisme agressiu i la imposició d’aranzels tindrà efectes en el comerç mundial i també a casa nostra. Les polítiques antiimmigració generaran tensions amb diversos països podrien afectar el comerç europeu. No s’espera que la reacció dels mercats sigui positiva a la retòrica de Trump, a les seves primeres mesures i a la seva relació amb figures influents com Elon Musk. Caldrà veure si Trump decideix negociar amb la Xina i rebaixar la tensió comercial. És possible que l’agressivitat mostrada en aquestes primeres setmanes de mandat es tranquil·litzi. En cas contrari, els Estats Units es poden trobar amb un cert allunyament de socis importants com Europa.
Inflació: En els darrers dos anys s’ha controlat molt bé la inflació i s’han produït reduccions importants. Un factor desestabilitzador poden ser els aranzels de Trump, que poden incrementar les tensions inflacionistes. Això tindria la conseqüència que es frenarien les baixades de tipus d’interès, circumstància que perjudicaria les borses.
Inestabilitat als motors europeus: La situació política interna a estats com França i Alemanya pot perjudicar molt tant a la resposta europea a Trump com a l’estratègia comunitària per a recuperar competitivitat.
Guerres: Els conflictes a Ucraïna i Gaza podrien trobar solucions negociades, fet que ajudaria a reduir la incertesa dels mercats.
Dependència tecnològica i ciberatacs: Els ciberatacs s’han convertit en una de les grans amenaces per a l'economia global. En aquest àmbit, caldrà veure si Europa inverteix més i de manera més coordinada en ciberseguretat i digitalització per millorar la seva resiliència davant amenaces externes, i també per equilibrar la seva dependència tecnològica dels Estats Units.
Riscos climàtics i sanitaris: No podem perdre de vista que els mercats financers sempre estan exposats a riscos imprevisibles, com fenòmens climàtics extrems —inundacions, sequeres...— que poden alterar-ho tot, així com possibles pandèmies o emergències sanitàries, que podrien afectar greument l’economia i els mercats.
Les borses continuen sent una opció d’inversió atractiva, sempre que es tingui en compte que els mercats poden reaccionar de manera inesperada i que cal estar preparat per als escenaris més adversos
En resum, crec que els factors positius seguiran pesant una mica més que les grans amenaces que tenim davant. Per això, el 2025 es perfila com un any amb bones perspectives de creixement, tot i que més moderades que en els anys anteriors. Els riscos esmentats poden generar episodis de volatilitat. Tot i això, les borses continuen sent una opció d’inversió atractiva, sempre que es tingui en compte que els mercats poden reaccionar de manera inesperada i cal estar preparat fins i tot per als escenaris més adversos. Com deia l’economista escocès John Maynard Keynes: “Els mercats poden romandre irracionals més temps del que tu pots romandre solvent”