El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha decidit mantenir per sisena reunió consecutiva els tipus d'interès en el rang objectiu del 5,25% al 5,5%, en màxims des de gener de 2001, segons ha informat la institució, advertint de l'absència de progressos substancials cap al seu objectiu d'inflació.
"El Comitè va decidir mantenir el rang objectiu per a la taxa federal entre el 5,25% i el 5,5%", ha anunciat l'òrgan de govern de la Fed, apuntant que "en considerar qualsevol ajust al rang objectiu per a la taxa, el Comitè avaluarà acuradament les dades entrants, l'evolució de les perspectives i l'equilibri de riscos".
Així mateix, el Comitè ha advertit que no espera que sigui apropiat reduir el rang objectiu fins que hagi guanyat major confiança en què la inflació s'està movent de manera sostenible cap al 2%.
Reserva Federal dels Estats Units (Fed) : "El Comitè va decidir mantenir el rang objectiu per a la taxa federal entre el 5,25% i el 5,5%"
En aquest sentit, els membres del Comitè de la Fed destaquen que els indicadors recents suggereixen que l'activitat econòmica ha continuat expandint-se a un ritme sòlid i l'augment de l'ocupació s'ha mantingut forta i la taxa de desocupació baixa, mentre que la inflació, malgrat haver disminuït durant l'any passat, continua sent elevada.
"En els últims mesos, hi ha hagut una falta de majors avanços cap a l'objectiu d'inflació del 2%", ha advertit del Comitè en el seu comunicat, on apunta que els riscos per aconseguir la seva doble meta d'ocupació i inflació han avançat cap a un millor equilibri durant l'any passat, encara que les perspectives econòmiques són incertes i el Comitè segueix molt atent als riscos d'inflació.
En el seu comunicat, el Comitè de la Fed ha subratllat que per avaluar la postura adequada de la política monetària continuarà supervisant les implicacions de la informació entrant per a les perspectives econòmiques, afegint que estaria preparat per ajustar la postura de la política monetària segons correspongui si sorgeixen riscos que puguin impedir l'assoliment dels objectius.
Les perspectives econòmiques són incertes i el Comitè segueix molt atent als riscos d'inflació
La setmana passada, l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels EUA va informar que l'índex de preus de despesa de consum personal, l'estadística preferida per la Fed per monitorizar la inflació, es va situar en el 2,7% interanual el mes de març, dues desenes més que al febrer.
Del seu costat, el producte interior brut (PIB) dels EUA va registrar en el primer trimestre de l'any una expansió del 0,4%, la meitat del creixement del 0,8% del quart trimestre de 2023, segons la primera estimació publicada per l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç. En xifres analitzades, l'economia nord-americana entre gener i març va avançar un 1,6% enfront del 3,4% dels tres mesos anteriors.
El producte interior brut (PIB) dels EUA va registrar en el primer trimestre de l'any una expansió del 0,4%, la meitat del creixement del 0,8% del quart trimestre de 2023
Amb la seva decisió de mantenir tipus, la Fed deixa via lliure al Banc Central Europeu (BCE) per prendre a iniciativa en la reversió del cicle monetari, després que el 'guardià de l'euro' hagi expressat la seva disposició a escometre una primera retallada de tipus al juny si no hi ha sorpreses en les dades entrants.
En aquest sentit, el Consell de Govern del BCE té previst tornar a reunir-se per discutir la política monetària de l'eurozona el pròxim 6 de juny, mentre que el Comitè Federal de Mercat Obert de la Fed no ho farà fins al 12 de juny.