• Economia
  • Les festes nadalenques: una festa per a tothom o una responsabilitat desmesurada per a elles?

Les festes nadalenques: una festa per a tothom o una responsabilitat desmesurada per a elles?

El 26% de les dones, habitualment o sempre, són les responsables d'organitzar activitats socials conjuntes, en comparació amb el 19% dels homes

Nadal és una celebració o una font de pressió invisible per a elles? | iStock
Nadal és una celebració o una font de pressió invisible per a elles? | iStock
14 de Desembre de 2024

L’època de Nadal s’associa amb reunions familiars, menjars, regals, alegria, màgia i felicitat. Tanmateix, complir amb aquesta tradició requereix un esforç extra: decidir els menús i el nombre de convidats, comprar els aliments, cuinar-los, decorar la casa, o triar els regals, entre altres.. Aquest treball, sovint invisible, s’associa a rols de gènere que acaben recaient, principalment, en les dones, convertint les festes nadalenques en un període de gran càrrega mental. Per tant, Nadal és una celebració o una font de pressió invisible per a elles?

 

"Normalment, quan es parla de la feina domèstica, es fa referència, d'una banda, a les tasques físiques, com la neteja o les compres, i, d'altra banda, a les tasques socioemocionals relacionades amb les cures". Així ho explica Carme Poveda, directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia, a VIA Empresa. L'impacte econòmic de les cures informals a les persones grans és de 10.105 milions d'euros, una xifra que representa el 4,1% del PIB català i que, en gran part (un 2,7%), recau en les dones cuidadores. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe Valoració econòmica de les cures a les persones grans dependents i impacte en la generació sandvitx elaborat per l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el suport del projecte ALIURA de SUARA Cooperativa.

Les tasques que garanteixen l’èxit de les festivitats van més enllà de les tasques físiques i impliquen un esforç constant de planificació i responsabilitat emocional

Però, les tasques que garanteixen l’èxit de les festivitats van més enllà de les tasques físiques i impliquen un esforç constant de planificació i responsabilitat emocional. Molts d’aquests rols, sovint percebuts com a “normals” o assignats de manera no explícita, acaben recaient de manera natural sobre les dones. Això és així perquè se les considera més organitzades o perquè existeix la percepció que tenen una major capacitat d'anticipació.

 

L'estudi europeu La divisió de gènere del treball cognitiu domèstic, la càrrega mental i el conflicte família-treball als països europeus realitzat el 2023 va revelar dades impactants sobre la desproporció de les tasques familiars assumides per les dones i les seves conseqüències per a la salut mental i física. El 9,5% de les dones van reportar alts nivells de conflicte entre la seva càrrega laboral i familiar, en comparació amb el 6,5% dels homes. Pel que fa a la càrrega cognitiva, el 26% de les dones va indicar que habitualment o sempre són les responsables d'organitzar activitats socials conjuntes, en comparació amb el 19% dels homes. A més, les decisions quotidianes de compra recauen en un 55% de les dones, mentre que només un 44 % d’homes assumeixen aquesta tasca.

El 26% de les dones va indicar que habitualment o sempre són les responsables d'organitzar activitats socials conjuntes, en comparació amb el 19% dels homes

Com equilibrar les càrregues mentals a la llar en aquestes festes de Nadal?

En consonància amb això, Poveda destaca la manca d'estudis sobre la càrrega mental associada al treball domèstic cognitiu, una tercera dimensió de la feina domèstica que recau principalment en les dones de manera inconscient. “Normalment, quan parlem de la divisió del treball en parella, es fa referència a les tasques físiques, però no es discuteix la repartició d’aquesta càrrega mental, que és sovint subjectiva i poc visibilitzada. Aquesta càrrega mental inclou activitats com la gestió del pressupost familiar, la planificació de les activitats, l’anticipació de necessitats (com per exemple, anades al metge, compres o preparació de sopars i regals de Nadal), així com la delegació i seguiment de tasques”, explica Poveda.

Per equilibrar les càrregues durant Nadal, Poveda destaca tres aspectes fonamentals. En primer lloc, és essencial parlar-ne a nivell de parella, reconeixent que aquesta càrrega domèstica també ha de ser distribuïda i, per tant, visibilitzada. En segon lloc, s’ha d'evitar que aquesta responsabilitat recaigui de manera natural sobre les dones, només per la seva suposada major capacitat de planificació o percepció d'anticipació. El repartiment ha de ser més equitatiu. Finalment, cal reconèixer aquesta tasca, ja que, com explica Poveda, sovint no és un tema que aparegui en els estudis, però és important que es visibilitzi i es tracti tant en l'àmbit familiar com social.

S’ha d'evitar que aquesta responsabilitat recaigui de manera natural sobre les dones, només per la seva suposada major capacitat de planificació o percepció d'anticipació

Finalment, Poveda subratlla que, a mesura que s’acosten els dies clau, l'estrès augmenta i acaba tenint un impacte sobre el mercat laboral. Les dones que assumeixen tota aquesta càrrega mental, si no la poden compartir i no disposen d’una flexibilitat laboral que els permeti anticipar-se, arriben a la feina esgotades, cosa que no passa amb els homes que no assumeixen aquestes responsabilitats. Això pot generar diferències en la rendibilitat laboral. Per tant, tot allò que es pugui anticipar i organitzar (com acordar qui s’encarrega de què a la llar) ajuda a reduir l’estrès i minimitza l’impacte en el rendiment laboral. "L'objectiu és evitar una major afectació sobre les dones al mercat laboral per culpa d’aquesta càrrega extra, que en molts casos recau principalment sobre elles", apunta. Així, Nadal pot ser una oportunitat per redefinir els rols i promoure la cooperació, transformant les festes en una celebració més justa i compartida.