Desencallada l'ampliació del recinte Gran Via de Fira de Barcelona. La societat Fira 2000 ha donat el vistiplau al finançament per afegir 60.000 metres a les instal·lacions, a més d'una remodelació dels espais firals de Montjuïc. Es preveu que la inversió sigui d'uns 333,15 milions d'euros i que les obres acabin el 2024 en el primer cas i el 2029 a Montjuïc, data que coincideix amb el centenari de l'Exposició Universal per a la qual es va construir.
El projecte inclou els instruments financers i els compromisos que assumeix cada una de les sis institucions que formen part de la societat Fira 2000. La previsió és sol·licitar 250 milions d'euros a bancs, dels quals 175 milions seran a través d'un préstec i la resta, del Banc Europeu d'Inversions (BEI).
La Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat negociaran amb la Unió Europea més fons comunitaris, per un import de 30 milions d'euros. Les aportacions de cada accionista és proporcional a la participació que tenen a la societat. Així, la Generalitat n'és el principal, amb un 55,24%, l'Ajuntament de Barcelona compta amb un 23,47%, la Diputació amb un 7,09%, l'Àrea Metropolitana de Barcelona en té un 7,09%, l'Ajuntament de l'Hospitalet, un 5,54%, i la Cambra de Comerç de Barcelona -la principal novetat del projecte-, un 1,57%.
El projecte financer va més enllà de les obres d'ampliació i remodelació i inclou un compromís per mantenir les aportacions financeres entre el 2027 i el 2051, amb 576,07 milions d'euros.
Ampliació i remodelació
L'objectiu d'aquestes obres és reafirmar el lideratge de Fira de Barcelona en el sector de salons i congressos, així com millorar la seva competitivitat internacional. El recinte de Gran Via arribarà així a una superfícia expositiva de 300.000 metres quadrats. La setmana passada, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, va anunciar que l'arquitecte coreà Toyo Ito, que va dissenyar el recinte, participarà també en l'ampliació.
Per la seva banda, la remodelació de Montjuïc consistirà a adequar l'espai a les exigències i necessitats del segle XXI mantenint l'essència del recinte històric. El tinent d'alcalde d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat el "compromís ferm" del consistori amb Fira i que la intenció és "rellançar" Barcelona amb "les millors eines" per competir en l'àmbit global.
Per fer front al retorn de la càrrega financera associada als préstecs, el conveni preveu incrementar el cànon anual que Fira Internacional de Barcelona paga a Fira 2000 en concepte de cessió d'ús de les instal·lacions firals. Així, dels vuit milions d'euros anuals que aporta actualment es passarà a 12 milions, 10 de fixos i dos de variables. L'objectiu és arribar als 60 milions en cinc anys. L'import del cànon pujarà gradualment, de quinquenni en quinquenni, fins arribar als 116,7 milions per al període 2047-2051, és a dir, 23,3 milions d'euros fixos i 20 milions d'euros variables.