• Economia
  • Qui pot optar al finançament europeu?

Qui pot optar al finançament europeu?

El secretari general d’Assumptes Econòmics alerta que "no podem deixar escapar aquest tren carregat de diners"

A la majoria de països de la Unió Europea (UE) hi ha competència bancària interna, mentre que a Espanya no |iStock
A la majoria de països de la Unió Europea (UE) hi ha competència bancària interna, mentre que a Espanya no |iStock
Barcelona
22 de Gener de 2021

No és cap secret que els fons europeus Next Generation podrien catapultar l’economia del nostre país. Tot i això, encara hi ha molta incertesa envers les expectatives, els objectius a complir i, sobretot, l’accés a aquests fons. Seguint aquesta línia, ESADE ha convocat una sessió amb Manuel de la Rocha, actual secretari general d’Assumptes Econòmics i G20 del Gabinet de la Presidència del Govern espanyol, per tal de resoldre alguns d’aquests dubtes que a tots ens ballen pel cap quan pensem en una injecció d’uns 70.000 milions d’euros.

 

“És una pla a sis anys vista, no dic que ens ho prenguem amb calma, però temps al temps”, ha explicat De la Rocha. El primer tràmit al qual s’ha hagut d’enfrontar el Govern espanyol ha estat la creació d’un pla d’elaboració i resiliència. “És un pla que ha d’aprovar la Comissió Europea, si no complim els objectius, no ens donaran els diners”, ha expressat el secretari general d’Assumptes Econòmics. Ell mateix ha explicat que porten treballant en aquest pla des del juliol i el mateix esborrany ja inclou les mesures que volen aprovar en el pla nacional de reformes que es presenta cada any. 

De la Rocha: “És un pla que ha d’aprovar la Comissió Europea, si no complim els objectius, no ens donaran els diners”

Des de la Unió Europea s’han aprovat quatre marcs generals per a les reformes i els projectes que s’ha de presentar: “les quatre línies en les quals ens hem d’enfocar són la digitalització, la transformació cap a una energia més verda i sostenible, una millora de la cohesió social i la igualtat i paritat de gènere”, ha descrit Manuel de la Rocha.

 

En paral·lel a aquest pla també estan treballant amb els pressupostos d’aquest 2021, aprovats des de l’1 de gener. “El nostre govern ha volgut anticipar-se als fons europeus i ha inclòs 27.000 milions d’euros dels fons Next Generation als pressupostos 2021”, ha explicat el secretari general d’Assumptes Econòmics. Tot i semblar una opció una mica temerària, val a dir que en els mateixos requisits del pla d’elaboració i resiliència que ha de presentar-se a la Comissió Europea s’hi poden arribar a incloure reformes fetes des del 2 de febrer de 2020, sempre que segueixin les quatre línies principals del pla.

I és que la gran veritat d’aquests fons és que no es donaran sense miraments, o almenys això ha volgut assegurar Manuel de la Rocha, sinó que s’hauran de passar certs criteris, a nivell tant nacional com autonòmic per tal de poder aportar iniciatives a aquest pla. A partir del juny o el juliol, tal com ha explicat De la Rocha, es podrà començar a demanar el 13% dels fons de manera anticipada. Tot i això, l’esborrany del pla d’elaboració i resiliència que ha preparat el govern espanyol encara es troba amb negociacions amb la UE i, per tant, encara hi ha molt marge per a fixar bé els objectius i requisits dels projectes a finançar. 

Les convocatòries

Però la gran incògnita que sembla no resoldre’s mai és qui optarà a participar en aquest pla i quins projectes s’aprovaran i amb quins requisits. El secretari general d’Assumptes Econòmics ha assegurat que hi haurà convocatòries públiques per a totes aquelles empreses, tan grans com pimes, que vulguin optar al finançament europeu. “Esperem que a finals d’aquest trimestre es comencin a obrir les convocatòries per a poder presentar els projectes”, ha assegurat De la Rocha.

Segons ell mateix ha descrit, seran els ministeris els encarregats de llançar les convocatòries als diferents sectors i ells mateixos posaran els requisits, sempre seguint amb la línia del que es dictamini des d’Europa. Manuel de la Rocha també ha assegurat que les autonomies tindran la gestió de les convocatòries que els toqui segons les seves competències: “convocatòries d’educació, habitatge i part de sanitat es gestionaran des de les Comunitats Autònomes”. Tot i això, el secretari general d’Assumptes Econòmics ha matisat que “els diners són nacionals” i que els criteris i els terminis “els dictarà el govern espanyol”.

De la Rocha: “Esperem que a finals d’aquest trimestre es comencin a obrir les convocatòries per a poder presentar els projectes”

De la Rocha ha volgut fer una crida a les petites i mitjanes empreses i ha deixat clar que els fons europeus “no serveixen per què quatre empreses grans es quedin els diners”, sinó que l’objectiu principal del govern espanyol és “fer créixer els petits comerços i ajudar a les grans empreses a impulsar-se”.

Sigui com sigui, tot apunta que les convocatòries seran públiques i qualsevol que compleixi amb els requisits dels ministeris pertinents s’hi podrà presentar: “volem fer unes convocatòries transparents i competitives; s’informarà constantment del funcionament i hi haurà temps suficient per preparar-se. A part, ja estem treballant en una pàgina web per agilitzar els tràmits”, ha explicat Manuel de la Rocha.

Les reformes

Pel que fa al funcionament de les administracions i l’economia del país sembla que té els dies comptats segons Manuel de la Rocha. “Tenim unes 170 reformes preparades a l’esborrany del pla d’elaboració i resiliència”. Segons el que ha explicat el secretari general d’Assumptes Econòmics, si no es compleix amb les reformes que es presenten, la Comissió Europea no validarà el pla i, per tant, podria posar-se en perill l’obtenció dels fons europeus.

“Les reformes s’hauran de fer, ja que la Unió Europea et dóna els diners en funció de les reformes i els objectius que vagis complint”, ha afirmat Manuel de la Rocha. I és que, segons ell mateix, les 170 reformes que ja estan incloses dins del pla s’hauran de posar en marxa un cop aprovat. A més a més, el secretari general d’Assumptes Econòmics ha explicat que ja s’està treballant en una secretaria destinada només als fons europeus dins del mateix ministeri d’Hisenda per tal de poder gestionar de manera més eficaç l’entrada dels fons.

S'està treballant en una secretaria destinada només als fons europeus dins del mateix ministeri d'Hisenda 

Per finalitzar la intervenció, Manuel de la Rocha ha assegurat que aquestes reformes han vingut per quedar-se: “són unes reformes duradores amb alt voltatge de consens i que, per tant, no haurien de canviar en el moment en el qual canviem de govern”.

Si més no, el que ha expressat el secretari general d’Assumptes Econòmics és que els fons Next Generation podrien ser els grans impulsos d’una transformació de la nostra economia: “És una gran oportunitat i l’hem d’aprofitar; no podem deixar escapar aquest tren carregat de diners per transformar el país”.