• Economia
  • Preparats per a l’any 1 del Brexit

Preparats per a l’any 1 del Brexit

Amb l’adeu britànic a la UE, la Finestreta Brexit es consolida com un servei clau per assessorar les empreses catalanes que fan negocis amb el Regne Unit

El Regne Unit, immers en l'any 1 del Brexit | iStock
El Regne Unit, immers en l'any 1 del Brexit | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
23 de Febrer de 2021
Contingut de marca

El passat 1 de gener el Regne Unit va confirmar el seu anunciat adeu a la Unió Europea (UE). L’anomenat Brexit es va fer efectiu després que la UE i els britànics arribessin a última hora, el 24 de desembre, a un principi d’Acord Comercial i de Cooperació per governar les seves relacions a partir d’ara. Aquest acord concreta moltes de les qüestions que preocupen les més de 3.300 empreses catalanes que exporten al Regne Unit, de les quals 2.200 ho fan de forma regular.

 

Entre 2019 i 2020, fins a 1.800 empreses ja han passat per la Finestreta Brexit​ d’ACCIÓ per tal de resoldre els seus dubtes. Ara, en l’any 1 del Brexit, aquest servei d’informació i assessorament -en línia, en persona i sobre el terreny, des de l’oficina d’ACCIÓ a Londres- es consolida com la clau per facilitar a les empreses catalanes l’adaptació a la nova realitat de les relacions Regne Unit-UE.

A curt termini, les empreses trobaran més complexitat a l’hora d’importar i exportar al Regne Unit a conseqüència dels canvis en els procediments duaners que implicaran major burocràcia i les inspeccions pertinents per alguns productes. Això també derivarà en major complexitat logística.

 

A més, la falta de temps per ratificar l’acord entre la UE i el Regne Unit abans no finalitzés el període de transició el 31 de desembre de 2020, va fer que ambdues parts acordessin l’aplicació d’aquest de forma provisional a partir de l’1 de gener d’enguany. El Parlament Europeu disposa de temps fins al proper 28 de febrer per ratificar i signar l’acord. Per tant, la informació de la qual es disposa avui en dia és encara provisional i caldrà revisar-la un cop ratificat l’acord.

Els canvis més destacats

No hi haurà aranzels. L’Acord de Comerç i Cooperació firmat amb la UE crea una àrea de lliure comerç sense quotes ni aranzels.

▪ Hi haurà controls fronterers. En quedar fora de la unió duanera i el mercat únic, el tràfic de mercaderies estarà sotmès als inconvenients de la burocràcia fronterera, tot i que Brussel·les i Londres han pactat algunes simplificacions dels controls. Amb tot, les empreses que vulguin exportar al Regne Unit s’han d’informar sobre la documentació a tenir preparada perquè no els retinguin les mercaderies a la frontera, com ara el Kent Access Permit, l’EORI (número de registre i identificació d’operadors econòmics), o la documentació general (DUA d’exportació, Factura, Packing List, etc.)

▪ Noves regulacions. Tots els productes estaran subjectes a les regulacions del Regne Unit, que no necessàriament seran les mateixes que les de la UE. Ara bé, s’ha creat un sistema per simplificar el procés creant “autocertificats” de compliment amb les normes.

▪ Sectors inclosos. L’acord comercial cobreix alguns serveis com ara les telecomunicacions, els transports, auditories i serveis legals, però actualment no fa referència a d'altres com l'audiovisual o el financer. 

▪ Mobilitat de persones. No cal visat per fer turisme menys de 6 mesos (sí passaport, a partir de l’1 d’octubre d’enguany). Pel que fa als treballadors, cal complir amb les condicions d’entrada per als estrangers. El govern britànic té un “sistema d’immigració per punts” que prioritza treballadors altament qualificats. Això no afecta els europeus que resideixin a l’illa britànica, que mantindran intactes els drets que tenien.

Òscar Martí: “Tota empresa amb potencial ha de tenir una oportunitat al Regne Unit”

El director de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Londres, Òscar Martí,  ha viscut el Brexit sobre el terreny. Amb unes condicions per fi definitives, el suport de la Finestreta Brexit d’ACCIÓ permet aclarir el camí a totes les empreses catalanes interessades pel Regne Unit.

- L’acord a última hora és una bona notícia per a les empreses catalanes?

El més important és que hem evitat els aranzels i ara tenim un marc definit i sabem de quins àmbits parlem i amb quina afectació. Internacionalitzar-se al Regne Unit sempre serà una mica més complicat que abans, però ho serà menys que a la majoria de països extracomunitaris.

Òscar Martí, director de l'oficina d'ACCIÓ a Londres | Cedida

Òscar Martí, director de l'oficina d'ACCIÓ a Londres | Cedida

- Més de 3.300 empreses catalanes exporten al Regne Unit. Què han de tenir en compte?

Caldrà disposar d’un EORI. És un tràmit senzill i ràpid, però imprescindible quan s’exporta fora del mercat únic. També caldrà preparar la documentació general d’exportació (DUA, Factura, Packing List, etc.). Per qualsevol dubte sobre aquests tràmits, la Finestreta Brexit d’ACCIÓ les pot ajudar a resoldre-ho ràpidament.

- Una empresa catalana que no hagi treballat el mercat britànic per què s’ha de plantejar anar-hi justament ara?

És la 5a economia més gran del món i un dels pols de referència mundial en les ciències de la vida, les finances o la tecnologia. Tota empresa amb potencial ha de tenir una oportunitat al Regne Unit. Des de l’oficina d’ACCIÓ a Londres ajudem les empreses a entendre les seves particularitats.