Les fintech no poden compensar el crèdit que els bancs tradicionals deixaran de concedir a causa de la crisi per la covid-19. És la conclusió d'un informe elaborat per l'Institut d'Estudis Financers (IEF) i la consultora Altria Corpo, el primer baròmetre empresarial de fintech i finançament alternatiu. Segons el director general de l'IEF, Josep Soler, "és molt probable que es restringeixi el crèdit bancari en els propers mesos per la morositat i l'augment del risc". Davant d'aquesta situació, l'estudi indica que les fintech seran incapaces de suplir aquesta manca de crèdit.
De fet, un 43% de les empreses enquestades per elaborar aquest estudi asseguren que els ha estat difícil o molt difícil obtenir finançament bancari durant els darrers sis mesos. Un dels principals problemes d'aquesta situació és que més de la meitat de les companyies (un 59%) no coneixen les fintech i un 67% desconeixen les modalitats de finançament alternatiu. Tot i així, un 42% de les empreses sí que les coneixen i, de fet, les han utilitzat. El factoring, el renting i el leasing són els més utilitzats.
Segons Eloi Noya, director general d’Altria Corpo, “el baròmetre ha revelat un coneixement relatiu d'instruments de finançament alternatiu, i un ús menor, però amb perspectives de creixement”. Es preveu que un 70% de les empreses busquin finançament activament, però un 84% estan convençudes que s'enduriran les condicions per accedir als crèdits. Les xifres recolzen aquesta última idea: un 90% dels bancs preveu pujar els tipus d'interès, mentre que un 61% dels proveïdors de finançament alternatiu asseguren que mantindran les condicions estables.