• Economia
  • La Fira de Barcelona segueix "sobre l'onada" i factura 215 milions d'euros

La Fira de Barcelona segueix "sobre l'onada" i factura 215 milions d'euros

L'entitat firal torna a marcar-se un rècord incrementant el volum de negoci anualment i esquiva les conseqüències econòmiques del procés

Els representants polítics i de la Fira de Barcelona durant la presentació de resultats
Els representants polítics i de la Fira de Barcelona durant la presentació de resultats
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
05 de Desembre de 2019
Act. 05 de Desembre de 2019

La Fira de Barcelona factura 215 milions d'euros el 2019, un 2,4% més que un any abans. L'ens firal segueix batent rècords de volum de negoci i espera tancar l'any amb un ebitda de més de 25 milions d'euros, per sobre de les previsions. La xifra és un 15% superior al del darrer any comparable per calendari, el 2017, segons ha explicat en roda de premsa el Consell d'Administració de la Fira de Barcelona. Així, la Fira sembla que no ha notat les "conseqüències econòmiques" del procés.

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat el rècord de facturació i comptes sanejats de l'entitat firal i l'adjudicació de la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) a partir del 2021 a l'ens. Segons Colau, el creixement de la Fira es deu a l'aposta pels salons propis però també per la vinguda de salons externs. L'alcaldessa també ha ressaltat que durant aquest darrer any s'ha aconseguit renovar els càrrecs directius de la fira i ha afirmat que, per sort, "en aquests anys d'inestabilitat política, Barcelona ha jugat un paper clau per minimitzar les conseqüències econòmiques d'un conflicte polític enquistat i injustament judicialitzat".

El president del consell d'administració de la Fira, Pau Relat, també ha destacat que "l'any que tanquem ha estat marcat per la inestabilitat política", però que tot i això "estem satisfets pels resultats del 2019, un nou rècord de facturació", que alhora "supera el rècord de l'any passat, i aquesta és una magnífica notícia". Relat ha posat en relleu "l'aposta per la innovació de la institució i l'aposta pel creixement en recintes per al millor posicionament internacional" de l'ens. Segons Relat "som motor del desenvolupament econòmic i social, som líders a l'estat espanyol i volem ser referent internacional, i per això cal créixer".

 

El president ha volgut posar l'accent en la remodelació del recinte de Montjuïc i de Gran Via, que sumarà 60.000 m² addicionals per arribar fins als 300.000 m², una operació finançada per Fira 2000 i que ha signat el conveni de finançament fa poc.

Relat ha conclòs la seva intervenció fent una demanda: "El negoci firal necessita estabilitat institucional i per això necessitem que s'obri a un clima de diàleg i d'entesa", en referència a la situació política actual.

Relat ha passat la paraula al director general de la Fira, Constantí Serrallonga, qui ha celebrat que "posar el 2 al davant de la xifra de facturació és una notícia que no ens podíem ni imaginar fa uns anys". No gens menys, aquesta és una xifra un 12% per sobre del pressupostat l'any passat. "El nostre negoci és molt elàstic a l'economia, això és com una onada, ara estem en un moment de creixement, i ara de moment hi som a sobre", ha dit.

Relat: "El negoci firal necessita estabilitat institucional i per això necessitem que s'obri a un clima de diàleg i d'entesa"

Sobre l'ampliació del recinte firal, Serrallonga ha afirmat que "tenim un límit del creixement si no fem coses noves, per això ens hem de felicitar pel projecte de l'ampliació del recinte Gran Via i la remodelació de Montjuïc. Això ens ajudarà a ser més motor de l'economia catalana i de Barcelona". Segons Serrallonga, l'ampliació del recinte de Gran Via generarà un impacte econòmic de 675 milions d'euros i un impacte de 211 milions d'euros addicionals durant el període de construcció. Així mateix preveu la creació de 5.048 llocs de treball a jornada completa amb 163 milions d'euros anuals en concepte de sous i salaris i una recaptació fiscal de 129 milions d'euros de mitjana anual per a l'erari públic.

Un octubre complicat

Serrallonga ha admès que “el mes d’octubre va ser un mes complicat amb el Caravaning i Piscina i un saló de Gastroenterologia que “no és el millor entorn per celebrar aquests salons, podrien haver estat extraordinaris però van ser molt bons”. Segons el director general, “és evident que l’expositor i el visitant ho viu”, quan hi ha inestabilitat, però tot i això “no sabem si haguessin estat molt millors”. De cara a l’any vinent, tot i això, el calendari no s’ha vist afectat “en absolut”. És més, segons Colau “de cara al Mobile la previsió és molt bona”, al que Relat ha afegit que  “tindrem la millor edició del MWC que hem fet mai”. 

Les perspectives per al 2020 també són bones i s'espera superar els 205 milions d'euros de facturació. Segons paraules del director general, el llindar dels 200 milions, que es va assolir el 2018, marcarà el camí dels ingressos de la institució durant els propers exercicis. "Tot i que hem volgut elaborar un pressupost prudent davant d'un entorn socioeconòmic complex, les expectatives són molt favorables com ho corroboren els grans esdeveniments que se celebraran als nostres recintes, els projectes d'infraestructures, en marxa i la futura gestió del CCIB".

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, també ha celebrat la diversitat política de la taula i ha reclamat "que no ens facin escollir entre la defensa dels nostres drets i l'economia productiva", amb relació a la situació política actual. Així mateix, ha dit que "malgrat tot el que ha passat tenim aquest consens i en aquest espai al Govern ens hi trobaran".

L'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha celebrat la presència femenina a la taula i ha volgut destacar la "decisió estratègica de l'ampliació de fira Gran Via a l'Hospitalet, una decisió estratègica" i ha ressaltat que "des de l'ajuntament de l'Hospitalet hem fet els deures. En quatre o cinc mesos ja estarà tot el pla aprovat".

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha recordat que tot i les campanyes mediàtiques "la realitat és molt tossuda, el país s'està acostumant a treballar en inestabilitat i l'economia segueix creixent". L'economia catalana és cada cop més resilient, però això no impedeix dir que "ens aniria molt bé tenir estabilitat, pressupostos a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat per seguir creixent". Canadell ha valorat la capacitat "d'aparcar les diferències" i que quan això passa s'assoleixen grans èxits com el de la Fira.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assistit de manera extraordinària a aquesta reunió per l'acord de Gran Via i recordat que l'any 2029 l'entitat firal celebrarà cent anys i que per fer que la Fira segueixi sent referent a escala internacional d'aquí a deu anys cal "cuidar els actius" i que l'ampliació del recinte és la clau per a aquest futur.