• Economia
  • La Fira ITMA reivindica el tèxtil com a sector innovador

La Fira ITMA reivindica el tèxtil com a sector innovador

La trobada reuneix a Barcelona les solucions més innovadores d'una indústria que reivindica el seu alt component tecnològic

La innovació tecnològica del sector t'èxtil es reuneix a la fira ITMA
La innovació tecnològica del sector t'èxtil es reuneix a la fira ITMA
Barcelona
20 de Juny de 2019

Si hi ha un sector familiaritzat amb les crisis, aquest és el del tèxtil. O, més aviat, amb la superació de crisis. A banda de les conjunturals, la indústria ha sobreviscut a les desacceleracions provocades per la competència de nous mercats i per la mateixa evolució del mercat, que ha obligat a constants processos d'adaptació per part de les empreses. Remar sempre a contracorrent ha deixat la imatge d'un sector minvant, però la realitat és que el tèxtil suma diversos anys de creixement i en xifres històriques en indicadors claus com l'exportació i la facturació. Segons la confederació Texfor, a Espanya hi ha unes 3.800 empreses tèxtils que sumen una facturació superior als 6.100 milions d'euros. Xifres sòlides a les quals s'ha arribat apostant pels mercats exteriors i per la innovació. La fira ITMA, que s'instal·la per segon cop a Barcelona entre el 20 i el 26 de juny, serà l'aparador on el sector mostrarà tot el seu potencial tecnològic.

Amb la celebració de l'ITMA –organitzada per Amec Amtex-, Barcelona es converteix en la capital mundial del tèxtil. Durant una setmana, el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona rebrà a 1.708 empreses participants, que arriben amb el compromís de mostrar únicament productes d'última generació i tecnologia, i més de 127.000 visitants. Una cita que arriba just quan el sector més necessita reivindicar el seu vessant innovador.

"A banda dels nous paradigmes en els models de consum que estan obligant el sector a adaptar tota la seva cadena de valor, un dels grans riscos pel tèxtil és la dificultat per trobar mà d'obra jove interessada per treballar en la indústria", explica la secretària general de Texfor, Marta Castells, que creu que el tèxtil té feina al davant per mostrar-se atractiva a les noves generacions. "No som a Silicon Valley, però dins de les nostres empreses hi ha molta innovació", reivindica.

La fira ITMA és l'espai per conèixer de primera mà aquest vessant innovador del sector. Al recinte de Gran Via es podran veure solucions robòtiques, big data i sistemes de visió i intel·ligència artificial aplicats a la producció tèxtil, novetats en els materials utilitzats en les filatures, sistemes d'impressió digital i maquinària per treballar amb teixits tècnics i destinats a sectors més enllà de la moda, com els de l'automoció, el naval, la higiene, la medicina, el químic o la construcció.

Castells: "La integració de models de sostenibilitat i economia circular ja no és una opció, sinó una necessitat per seguir sent competitius"

La innovació del tèxtil, però, no es redueix només als sistemes de producció i materials utilitzats. "La integració de models de sostenibilitat i economia circular ja no és una opció, sinó una necessitat per seguir sent competitius", indica Castells. La mateixa organització d'ITMA reconeix que "històricament, la indústria tèxtil ha estat relacionada amb la utilització massiva de l'aigua i la contaminació" i, per això, aposta per mostrar "solucions que responguin a la sostenibilitat".

L'aposta del sector per la tecnologia i la innovació també es tradueix en xifres. A l'estat hi ha 70 empreses dedicades en exclusiva a la fabricació de maquinària, amb una desena de firmes entre els líders mundials de la indústria. De fet, Espanya és el tercer país més representat a l'ITMA, només per darrere d'Itàlia i Alemanya.

Entre les empreses locals més destacades hi trobem la valenciana Jeanología, que ha creat un sistema per tractar la roba texana amb mínim impacte ambiental que s'aplicarà en les plantes de Levi's, Kerajet, especialitzada en la impressió digital en ceràmica i que ara aplica la seva tecnologia en l'àmbit tèxtil, o Girbau, referent mundial en la fabricació de rentadores industrials i que acaba d'obrir les portes del mercat xinès.

Un sector de pimes

A banda de la necessitat d'atraure a talent jove, el sector té una amenaça en la seva mida. Més del 90% de les empreses de la indústria a Espanya són pimes o micropimes, el que es tradueix en menys múscul financer per afrontar situacions contràries.

Des del sector, però, prefereixen una lectura positiva de la situació. "La dimensió de les empreses els permet ser més flexibles; avui en dia es reclama personalització, i les empreses petites són més àgils a l'hora d'oferir aquest tipus de serveis i també en aplicar sistemes innovadors", indica Castells.

La portaveu de Texfor afirma que les empreses també superen les dificultats relacionades amb la seva mida "amb una gran cooperació entre companyies complementàries". Un model cooperatiu que requereix una alta tecnificació i que promou la innovació.