El sector firal català ha generat 3.509 milions d’euros, en termes de producció, durant el bienni 2015 i 2016. Així ho indica el darrer informe de la direcció general de comerç, elaborat per la Universitat Pompeu Fabra, que analitza l’impacte de l’activitat firal sobre l’economia a Catalunya.
Segons l’informe, la despesa generada per l’activitat firal durant el període ha estat de 1.678,7 milions d’euros. A més, les fires han generat 34.152 llocs de treball, dels quals 18.316 han estat en àmbits directament vinculats a l’activitat firal (un 53,6% d’impacte directe), mentre que el 46,4% restant ha repercutit en el conjunt de l’economia (impactes indirectes i induïts). D’altra banda, dels més de 34.000 llocs de feina, un 21.000 s’han creat en els sectors del comerç, el transport i l’hostaleria, que representen el 61,7% del total.
Del total de diners generats per l’activitat firal a Catalunya, 1.624 milions d’euros corresponen a l’impacte directe. A més, el 82% de l’impacte total prové de la despesa dels expositors i visitants, mentre que la resta correspon a la despesa en inversió, en funcionament permanent i en organització de les fires. Els sectors que han rebut un major impacte han estat el comerç, el transport i l’hostaleria, que han captat conjuntament el 50,8% del total.
Sobre el conjunt de l’economia catalana, el pes de l’activitat firal se situa al voltant d’un 0,5%. En relació al conjunt de l’ocupació a Catalunya, el pes del sector firal representa el 0,56%. Així mateix, el pes de les fires sobre el valor afegit i els ingressos tributaris se situen en xifres molt similars, 0,48% i 0,49%, respectivament.
L’estudi, elaborat i presentat aquest dijous pel catedràtic d’Economia Marc Carrillo, en el marc de la 24a edició del Congrés de Fires celebrat a les Borges Blanques, té per objectiu fer una estimació de la repercussió que té la despesa mobilitzada per l’activitat de les fires sobre el conjunt de l’economia.