El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu cinc anys amb un creixement global de només el 3%, la xifra més baixa des de la dècada dels anys 90. En aquests termes s'ha expressat la directora gerent de l'organisme, Kristalina Georgieva, abans de les reunions de primavera del Fons, previstes per a la setmana vinent. Per a aquest any, Georgieva preveu que l'economia mundial creixerà menys del 3% i ha argumentat que els anys difícils que han de venir són una conseqüència de la pandèmia, la guerra d'Ucraïna i l'alta inflació.
Georgieva ha explicat que al voltant del 90% de les economies avançades viuran una disminució de la seva taxa de creixement, per sota de la mitjana del 3,8% viscut durant les dues últimes dècades. Els alts tipus d'interès tant als Estats Units com a Europa són un dels factors que poden explicar aquest afebliment de les seves economies. La directora de l'FMI de tota manera ha destacat que hi ha importants diferències entre els països més desenvolupats i els emergents, que sostindran l'economia mundial. En aquest sentit, ha apuntat que l'Índia i la Xina representaran la meitat del creixement global aquest 2023.
La búlgara ha marcat una sèrie de prioritats que caldria seguir, com per exemple la lluita contra la inflació i salvaguardar l'estabilitat financera, ja que el creixement robust no es pot aconseguir sense totes dues. Pel que fa a la recent crisi bancària originada als Estats Units i amb continuació a Europa amb la caiguda de Credit Suisse, Georgieva ha assegurat que el sector en general és més fort i més resistent que el 2008, data de l'última crisi financera mundial.