El director d'economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, ha demanat als partits que concorreran a les eleccions del 21 de desembre "sentit comú" i que siguin conscients de l'impacte econòmic que poden ocasionar eventuals canvis de seu productiva de companyies que actualment resideixen a Catalunya.
Durant la presentació aquest dimarts de l'informe Incidència de l'escenari polític en l'activitat econòmica i empresarial, Guillermo, al costat del president de la comissió d'economia i fiscalitat de la patronal, Valentí Pich, ha exigit als partits polítics "sentit comú" i que tinguin en compte fer el bé comú.
Respecte al canvi de seu social i fiscal que s'ha produït en les últimes setmanes en empreses catalanes, l'informe ha recollit que els moviments registrats no tindran impacte des del punt de vista econòmic a curt termini "perquè l'activitat de l'empresa roman en l'àmbit original.
"Malgrat els grans atractius de Catalunya, serà necessari disposar d'un entorn d'estabilitat institucional i polític per revertir en els pròxims mesos la crisi de confiança que s'ha donat", ha asseverat Guillermo.
1 d'octubre
"Els primers dies d'octubre va haver-hi estampida de mobilitzacions i anuncis de decisions de canvis de seus socials i fiscals", apuntant que el màxim registrat va ser el 19 d'octubre, quan 268 empreses van canviar la seva seu social.
Segons la patronal, i tenint en compte les dades d'entre 2013 i 2016, tots els anys -excepte el 2015- Catalunya ha registrat dèficit d'empreses: "La gran afavorida en termes de recepció ha estat la Comunitat de Madrid", ha assegurat Guillermo.
En aquest sentit, el director d'economia de Foment del Treball ha remarcat la importància que disposar de grans i mitjanes empreses per competir en un entorn globalitzat, digitalitzat, "ja que són les que aporten més valor i més creació d'ocupació de qualitat".
Per a la patronal, és rellevant en termes d'ocupació i d'exportació que les filials d'empreses estrangeres resideixin a Catalunya perquè són les que més ocupació proporcionen, i per això ha demanat evitar escenaris polítics que dificultin la seguretat jurídica.
Boicot de productes
Foment del Treball ha mantingut que l'economia catalana té capacitat per reposar-se gràcies al pes de la indústria "i sempre que es mantingui la serenitat política i institucional que eviti ambients propicis al boicot".
Així, Guillermo ha assegurat que el boicot a productes catalans que s'ha constatat "és molt testimonial", a més que des del punt de vista econòmic és purament irracional.
"Cal insistir que el boicot no és cap solució", i ha remarcat que en alguns casos fer boicot afecta altres zones perquè per produir certs béns es necessiten productes d'altres localitzacions.