• Economia
  • La patronal adverteix de les traves a la creació d’habitatge a Barcelona

La patronal adverteix de les traves a la creació d’habitatge a Barcelona

Foment del Treball i l'APCE es mostren preocupats per l'augment de l'ocupació il·legal “emparada” per la normativa

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre | Foment del Treball
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre | Foment del Treball
Redacción VIA Empresa
Barcelona
18 de Novembre de 2022

A Catalunya es construeixen menys habitatges nous dels necessaris per atendre les necessitats de la població, en part per la manca de sòl urbanitzable a l'àrea metropolitana de Barcelona i per les dificultats de l'administració en la concessió de llicències, segons destaca un informe conjunt de l´Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i Foment del Treball. Aquestes patronals també es mostren preocupades per l'increment de l'ocupació il·legal, que consideren “emparada” per determinades normatives que contribueixen a “l'efecte crida”.

 

A manera de conclusions, l'informe apunta que la producció d'habitatges a Catalunya (15.000 unitats/any) es manté en números inferiors a les necessitats de llars projectades a l'informe del Pla Territorial Sectorial de l'Habitatge (PTSH), i que quantifica en uns 25.000 habitatges nous anuals per als propers 15 anys.

Les patronals adverteixen que hi ha una “important manca de sòl urbanitzable a l'àmbit metropolità per poder construir habitatges -lliures, assequibles i socials- que donin resposta a les necessitats de les famílies catalanes”. Per això, consideren necessari que les administracions posin sòl a disposició per poder produir habitatge a Catalunya “si volem atendre la demanda actual i futura”.

 

La lentitud de les administracions en la concessió de llicències d'obra i altres permisos "alenteix de manera significativa" la construcció de noves promocions d'habitatges -tant destinades al lloguer com a la compra-, ja siguin lliures o socials, amb períodes que van de els 12 als 18 o 24 mesos, depenent del municipi. L'informe indica que resulta "imprescindible reduir aquests terminis al mínim per tal d'evitar que la tramitació administrativa tingui els efectes actuals sobre els retards a l'inici de noves promocions i/o rehabilitacions".

“Inseguretat jurídica”

També insisteixen en que "la inseguretat jurídica a l'àmbit de l'habitatge continua agreujant-se i paralitza la construcció" d'habitatge. Afegeixen que "les polítiques intervencionistes" de les administracions al mercat de lloguer han generat un efecte contraproduent sobre l'oferta d'habitatge a Catalunya, que s'intenta estendre's al conjunt de l'Estat.

A Barcelona, ​​la mesura de reserva del 30% de VPO en noves promocions i rehabilitacions de 600 m2 de sostre contemplada a la Modificació del Pla General Metropolità només ha generat 52 habitatges amb protecció oficial des que es va aprovar a finals de 2018. Una xifra “ totalment insuficient i que demostra que la mesura no funciona”, segons l'informe de l'APCE i Foment.

La reserva del 30% de VPO a sòl urbà a Barcelona “està donant molt pocs resultats i està paralitzant la construcció de nous habitatges”, així com també la rehabilitació de la part del parc que ha quedat antiga. A més, es mostren preocupats per l'extensió d'aquesta norma a altres municipis (Vallès, Terrassa, Ripollet, etc.), on les conseqüències d'una paralització de l'activitat promotora constructora tindrà uns efectes encara pitjors sobre el parc d'habitatges i sobre la generació d’ocupació d’aquests municipis.

Foment del Treball i APCE: "Preocupa l'augment significatiu de l'ocupació il·legal en els darrers anys, especialment a Catalunya, on s'han aprovat normatives que emparen situacions d'ocupació il·legal, amb el corresponent efecte crida"

La dotació pressupostària en les polítiques d'habitatge, tant a nivell estatal, autonòmic i local, “segueix sent insuficient” per ampliar el parc d'habitatges assequibles i socials, i cal incrementar-lo.

Recorden que els fons Next Generation suposen una oportunitat per renovar la part del parc d'habitatges que ha quedat antic i que cal adequar a la normativa vigent en matèria d'eficiència energètica. Aquests programes destinats a la rehabilitació d'edificis i habitatges van dirigits principalment a les comunitats de propietaris, que representen el 80% de la propietat d'habitatges a l'Estat espanyol.

D'altra banda, mostren la seva preocupació per l'augment significatiu “l'ocupació il·legal en els darrers anys, especialment a Catalunya, on s'han aprovat normatives com la Llei 1/2022 que emparen situacions d'ocupació il·legal, amb el corresponent efecte crida que provoquen” .