• Economia
  • Foment critica Sánchez per oblidar l'economia productiva

Foment critica Sánchez per oblidar l'economia productiva

La patronal considera que hauria calgut donar suport a les empreses mes afectades, que han vist reduïts els seus marges

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre | Cedida
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
14 de Juliol de 2022
Act. 14 de Juliol de 2022

Foment del Treball ha mostrat la seva preocupació “per la manca de mesures dirigides a l'economia productiva”, la qual considera “la gran oblidada”, en la intervenció del President Sánchez. Així, la patronal considera que “hauria calgut donar suport a les empreses més afectades”, ja que “sense el suport a l'economia productiva, difícilment es resoldrà la crisi que patim”. D'aquesta manera, consideren aquestes mesures anunciades plenament insuficients, i fins i tot algunes d'elles contraproduents.

Segons la patronal, "resulta ben curiós que el Govern proposi un pla d’impuls i la lectura borsària sigui d’una forta davallada de les cotitzacions". L'Ibex 35 va caure, just després de la intervenció de Sánchez, un 1,3%, amb una pèrdua de 8.000 punts sencers. La banca va ser el principal motor de la davallada, amb les entitats catalanes patint els efectes més greus. CaixaBank ha estat la més afectada, amb un retrocés del 7,75%, seguida de Sabadell, que ha fregat el 7%. Bankinter (-5,49%), BBVA (-5,39%) i Santander (-4,67%) han acompanyat els dos grans bancs de país en aquesta tendència. Per altra banda, empreses de l'economia productiva mostren una recuperació que frena parcialment l'efecte del nou impost sobre els beneficis extraordinaris del sector financer. Cellnex és l'empresa de la llista que registra un resultat positiu més ample, amb una pujada del 3,5%, seguida de Solaria, Acciona i Inditex, totes elles per sobre de l'1%.

Així, Foment considera que, de forma supressiva, les mesures més centrades al món empresarial s'han dirigit a castigar dos sectors de l'economia, com són el sector elèctric i bancari-financer, “que han patit un procés de reestructuració considerable”. Foment assenyala que “cal dur a terme una política amb un diàleg sincer i obert, entre el món empresarial i el Govern, que reforci la confiança mútua, atès que s'ha de treballar plegats per a sortir de la crisi i abordar la recuperació, sense estigmatitzar o buscar culpables”.

“Aquestes mesures tindran el seu impacte sobre els inversors”

A més a més, la patronal valora que “la imprecisió de les mesures, la incertesa i volatilitat elevada del mercat, i la manca de seguretat jurídica i de predictibilitat de les mesures proposades han amplificat l'efecte perjudicial a la imatge reputacional i credibilitat del país”, ja que “aquestes mesures tindran el seu impacte sobre els inversors”. En aquest sentit, Foment creu que “cal recordar que les mesures de setembre de 2021 han limitat a les elèctriques els increments de preus, i que la problemàtica es troba en com es fixa la tarifa elèctrica”. Per tant, la mesura anunciada és “desproporcionada i no ataca l'arrel del problema, ja que no es resolt aquesta crisi amb pujades d'impostos”.

Per l'altra banda, creuen que, la normalització de la política monetària, en un context de tipus d'interès positius que afavorirà l'estalvi, no té per què induir majors retribucions al sector financer, perquè “el que és rellevant és que sigui un mercat competitiu”. "El que era estrany eren els tipus d'interès nominals negatius, que malmetien l'estalvi, i l'esforç que el sector financer ha fet per no traslladar-los a la immensa majoria dels depositaris". A més a més, creuen que “cal recordar que la Banca en aquest país paga un tipus de l'impost de societats més elevat que el general, a més d'impost especial sobre els dipòsits”.