"Sí a l’economia productiva, sí al diàleg social, i sí a la democràcia". Amb aquestes tres afirmacions -que tenen cert to de campanya política- ha respost Foment del Treball a la proposta de reducció de la jornada laboral presentada pel govern d'Espanya. La seva resposta, de fet, l'ha fet pública Josep Sánchez Llibre a través d'un manifest signat per 18 entitats empresarials de diversos sectors. La crítica cap al Govern de Pedro Sánchez i cap a la ministra de Treball Yolanda Díaz, han sigut contundents: "vulnera el dret constitucional", "és una imposició", "és una decisió autoritària" i va en la direcció contrària d'una part important del teixit empresarial, representat en el manifest.
El document, que es va aprovar en la darrera reunió de la Junta Directiva de Foment, exposa una bateria de 15 estaments sobre els mecanismes democràtics, el diàleg social i els interessos de les empreses, dels treballadors i l'economia en conjunt. L'objectiu és, segons Sánchez Llibre, és donar a conèixer a l'opinió pública i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats els efectes perjudicials de la reducció de la jornada laboral per al teixit empresarial. "Volem avisar del que els hi caurà a sobre en el cas que votin a favor", ha afirmat Sánchez Llibre, abans d'anunciar que, en breu, començaran a reunir-se amb les diferents formacions polítiques.
Sánchez Llibre s'ha dirigit a Yolanda Díaz per manifestar que la seva entitat "no està en contra de la reducció de la jornada per principi, sinó que ho està perquè sigui una llei uniforme per a tots els sectors i empreses". La via que recomana Foment? La de la negociació col·lectiva. Si es fa de manera uniforme i obligatòria, "tindrà uns efectes molt perjudicials per a l'economia espanyola i l'empresa", amb forts increments dels costos laborals i pèrdua important de productivitat, ha alertat.
En la lectura del manifest, han acompanyat a Sánchez Llibre els diferents representants de les altres entitats que han signat el document: Gremi d'Arts Gràfiques de Catalunya, Barcelona Oberta, FECIC, Fedequim, Unió Catalana d’Hospitals, ACRA, Institut Agrícola Sant Isidre, UFEC, Transcalit, Consell de Gremis de Catalunya, Federació Catalana de Càmpings, UPM, Confecat, Gremi de Restauració i CEDAC.
Els 15 punts del manifest
Aquests són els 15 punts que conformen el manifest.
- "El valor del Diàleg Social s’ha de preservar. Defensem el Diàleg Social i la negociació col·lectiva com un èxit democràtic i el vehicle principal per a la relació entre els agents socials.
- Estem davant d’una ingerència inacceptable. La proposta de reducció de jornada del Ministeri de Treball és una ingerència del Govern en àmbits que corresponen als agents socials mitjançant la negociació col·lectiva.
- Absència de diàleg real. Els intents de la patronal per aportar propostes flexibles van ser rebutjats en un procés dominat per rigideses i imposicions del Ministeri de Treball.
- Impacte negatiu a les empreses. La reducció generalitzada de la jornada laboral per Llei comporta costos laborals significatius, especialment greus per a petites i mitjanes empreses.
- Necessitat d’equilibri. La negociació col·lectiva permet adaptar les condicions laborals a les característiques i necessitats de cada sector i empresa, a diferència d'una imposició uniforme.
- Problemes estructurals. L'excés de jornada no és un problema al mercat laboral espanyol; en canvi, sí que ho són la productivitat baixa, l’absentisme, l'atur i la manca de perfils professionals adequats.
- Desvinculació de la realitat empresarial. La mesura anunciada no té en compte la realitat de les empreses, la seva viabilitat econòmica ni els reptes laborals actuals.
- Flexibilitat i competitivitat. Acords laborals han de promoure la flexibilitat i la competitivitat, aspectes fonamentals per garantir la sostenibilitat empresarial.
- Costos afegits. La implementació de la reducció de jornada suposaria increments salarials, contractacions addicionals o hores extres, afectant negativament els pressupostos empresarials.
- Impacte en sectors específics. El sector de l’atenció a la dependència seria especialment vulnerable, amb conseqüències greus sobre la sostenibilitat d’aquestes empreses.
- Experiències internacionals. Països com Alemanya han aconseguit jornades laborals reduïdes gràcies a la negociació col·lectiva, no mitjançant imposicions legislatives.
- Revisió de contractes públics. Si la mesura prospera, és imprescindible ajustar els imports de contractació pública per absorbir-ne l’impacte.
- Fomentar l’entesa. Apostem per treballar conjuntament amb Administracions i Agents Socials per consensuar propostes realistes i equilibrades.
- Protecció del paper de la negociació col·lectiva. La negociació col·lectiva ha estat històricament l’espai òptim per a la millora de les condicions laborals i ha de continuar sent-ho.
- Compromís amb el diàleg. Seguirem defensant l'esperit del Diàleg i la Concertació Social com a eina per preservar la competitivitat, la sostenibilitat i l'equilibri al mercat laboral."