• Economia
  • Foment s'obre a la renda bàsica universal

Foment s'obre a la renda bàsica universal

La renda mínima garantida i un salari mínim més alt són dos factors clau per promoure un "creixement econòmic inclusiu", segons l'Institut d'Estudis Estratègics

Membres del 'think tank' de Foment del Treball i el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, durant la presentació del primer informe | ACN
Membres del 'think tank' de Foment del Treball i el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, durant la presentació del primer informe | ACN
ACN
Barcelona
28 d'Octubre de 2019

Foment del Treball no es tanca a l'establiment d'una renda bàsica universal. La patronal defensa "analitzar l'oportunitat" d'aquesta renda mínima garantida i augmentar el salari mínim com a dues mesures clau per promoure un "creixement econòmic inclusiu". Ho diu el primer informe del think tank que va crear Foment al març, l'Institut d'Estudis Estratègics.

 

"La desigualtat, l'excessiva precarietat dels llocs de treball i els sous baixos són factors d'inestabilitat i poden posar en risc el creixement econòmic", ha dit el coordinador de l'organisme, Jordi Alberich, durant la presentació de l'estudi. Pel que fa als sous, el think tank de Foment insta a les empreses a "avançar cap a uns salaris suficients". Una altra de les conclusions del document és la necessitat d'apostar per iniciatives de col·laboració publicoprivada en àmbits com l'educació i la formació dels joves.   

 

Malestar social

Aquestes desigualtats de què parla el text va començar al 2007 amb l'entrada de la crisi. "És la manifestació més paradigmàtica de l'esvaïment del gran pacte social europeu", ha assegurat Alberich, que ha apuntat com aquest "malestar" es manifesta en discursos populistes. 

"Aquí però el malestar social no adquireix caràcter de conflictivitat social al carrer, com sí que passa ara a països com Xile", ha puntualitzat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha negat que els aldarulls sobre la sentència de l'1-O tinguin cap relació. "Això no ha arribat als carrers de Catalunya ni de la resta de l'Estat", ha sentenciat Sánchez Llibre. "Però és molt important conscienciar partits polítics i empresaris perquè això no arribi a passar aquí", ha afegit el líder de Foment, que igualment ha volgut posar en valor que la patronal catalana plantegi debats d'aquesta tipologia. "Volem posar les llums llargues en temes de fons. I després ja buscarem solucions a mig i llarg termini", ha reflexionat en veu alta Sánchez Llibre, que ha avançat que l'informe del think tank es vol traslladar a la CEOE i a la Unió Europea de la mà d'altres patronals europees.

Precisament, sobre la UE, el think tank demana que treballi en polítiques antimonopoli "que afavoreixin el creixement econòmic, l'estimulació de la indústria europea i l'augment de la recaptació fiscal". L'informe posa d'exemple a seguir els "trenta gloriosos" després de la Segona Guerra Mundial i també exigeix a la Unió Europea "parlar amb una sola veu" davant la reorientació de les polítiques nord-americanes i l'auge de la Xina. "Les institucions europees s'han de comprometre clarament amb aquest nou pacte social europeu", han conclòs des del think tank de Foment.