• Economia
  • Foment del Treball exigeix deflactar l’IRPF

Foment del Treball exigeix deflactar l’IRPF

La patronal de Josep Sánchez Llibre insisteix al govern de Pedro Sánchez que consensuï un pacte de rendes davant del refredament de l’economia

El secretari general adjunt i director d'Economía de Foment del Treball, Salvador Guillermo, en roda de premsa | FOMENT DEL TREBALL
El secretari general adjunt i director d'Economía de Foment del Treball, Salvador Guillermo, en roda de premsa | FOMENT DEL TREBALL
Redacción VIA Empresa
Barcelona
14 de Setembre de 2022
Act. 14 de Setembre de 2022

Foment del Treball pronostica una "moderació significativa" del creixement de l'economia la propera tardor. "Les anàlisis ens situen en una forta davallada, però no podem xifrar si tindrà valors negatius", ha advertit aquest dimecres el secretari general adjunt i director d'Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, durant la presentació de l'Informe de Conjuntura Econòmica. Davant d'aquest escenari, la patronal ha exigit deflactar l'IRPF per combatre la inflació i ha demanat "responsabilitat" al govern de Pedro Sánchez per evitar alimentar l'espiral de preus. "El fred de la tardor també el notarem a les nostres butxaques", ha advertit Guillermo. A més, Foment ha insistit en la necessitat d'un pacte de rendes.

La patronal catalana insisteix al Govern central de la necessitat d'assolir un pacte de rendes que eviti efectes de segona ronda: “Estem en un moment crucial”, s'indica en l'Informe de Conjuntura Econòmica. En roda de premsa, Guillermo va afegir que “constatem que hi ha un refredament de l'economia catalana i espanyola. Tot i que en els dos primers trimestres hi havia símptomes lleus, els indicadors assenyalen, sens dubte, que aquesta tardor el fred atmosfèric vindrà acompanyat d'un refredament econòmic”.

Davant d'això, Guillermo considera que cal un "exercici de la responsabilitat" per part del president Pedro Sánchez, a qui va reclamar, com ha fet els últims mesos el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, que porti a terme un pacte de rendes.

"Un pacte que entenem que ha d'entrar a totes les rendes: assalariats públics i privats, pensionistes i la negociació de l'SMI, evitant negociacions paral·leles. I és lògic un tracte més afavorit per als que siguin més vulnerables, empreses o persones", va precisar.

També va indicar que, si no hi ha efectes de segona ronda, tot apunta que en els propers mesos es constataran reduccions de preus i, per tant, aquesta tensió es veurà afeblida: "Si sabem fer un pacte de rendes que eviti aquests efectes de segona ronda, i se centra en grups més vulnerables, es podran evitar”.

Salvador Guillermo, director d'Economia de Foment del Treball: "No es poden apujar els impostos si frenen l'activitat"

Per a Guillemo, no és moment d'augmentar la recaptació ni de buscar guanys. Va defensar una deflactació de l'impost de la renda sobre persones físiques (IRPF) en els diferents trams donat "l'elevat nivell" de la crisi energètica, però amb preponderància sobre col·lectius vulnerables.

Va considerar que la política fiscal no seria apropiada si és excessivament restrictiva, i que ha de ser "relativament prudent", ja que en aquest context la política fiscal no es pot dedicar a fer pujades d'Impostos que frenen el nivell d'activitat econòmica.

"No té cap lògica que en aquest moment conjuntural s'apugin impostos", va afegir el director d'Economia de la patronal, que també va advocar per ser selectius perquè amb els Pressupostos no es podrà salvar tothom.

Ocupació

"Anticipem que les dades econòmiques tindran el seu reflex en termes d'ocupació", va advertir Guillermo. Va afegir que aquest efecte arribarà en els propers mesos una vegada absorbida la recuperació del sector turístic i la finalització de la temporada alta.

La patronal considera que cal millorar la gestió de la despesa pública perquè, segons l'Institut d'Estudis Econòmics, amb una eficiència equivalent a l’europea es podria obtenir un estalvi del 14%, és a dir, de 60.000 milions d’euros.

A més, va plantejar desenvolupar polítiques d'oferta que millorin la productivitat i la competitivitat en àmbits com la R+D, el capital humà, el capital públic en infraestructura i la millora dels mercats.