Foment del Treball ha demanat al Govern que no converteixi en definitiu l'impost temporal a les energètiques. En un comunicat, la patronal catalana ha qualificat l'acció de "discriminatòria" i d'un "atac al cor de l'economia", ja que considera que la mesura va aplicar-se en un context d'excepcionalitat, a causa de la gran pujada de preus al sector ocasionat per la guerra d'Ucraïna.
Dos anys després, mantenir aquesta taxa seria una "maniobra confiscatòria" per a l'entitat presidida per Josep Sánchez Llibre. En aquest sentit, ha demanat a l'Executiu de Salvador Illa que faci tot el possible per evitar que el govern espanyol aprovi l'impost de manera definitiva. "Aquest gravamen a l'activitat energètica és una càrrega a la indústria que competeix als mercats internacionals", ha assegurat Foment. L'ens ha recordat que la mesura "no té cap caràcter redistributiu" i que es convertiria en una "afectació negativa" per a la competitivitat de la indústria.
El pol químic de Tarragona, un gran afectat
De fet, la patronal ha subratllat que algunes companyies energètiques catalanes veurien "en risc les seves inversions i plantejaments a futur". I n'ha enumerat algun exemple: el futur del pol químic de Tarragona que, segons Foment, "augmentaria la dependència energètica espanyola de l’estranger" i "enquistaria els plans de transformació energètica del país".
Més enllà de les conseqüències, la patronal també alerta de "l'atac" que suposaria la mesura a la seguretat jurídica i reguladora del país. Per a Foment, aquest impost forma part d'un "tipus de polítiques agressives" amb una intenció "recaptatòria" emmascarada "d'ideologia". Finalment, recorden que el gravamen també tindria un efecte a la ciutadania catalana, ja que "elevaria el preu del gasoil, gasolina i derivats".