• Economia
  • El fons d'inversió que s'està fent d'or amb el preu de l'oli d'oliva

El fons d'inversió que s'està fent d'or amb el preu de l'oli d'oliva

L'encariment de l'oli d'oliva ha afectat la majoria dels particulars i empreses, però sempre hi ha excepcions

Una noia comprant oli a un supermercat català | iStock
Una noia comprant oli a un supermercat català | iStock
Barcelona
12 de Setembre de 2023
Act. 12 de Setembre de 2023

Comprar oli d'oliva al supermercat no és apte per a totes les butxaques. De fet, una ampolla d'un litre costa gairebé deu euros: un 31% més car que l'any passat. Qui ho nota més són els particulars i algunes de les empreses que necessiten fer servir grans quantitats d'oli per elaborar altres productes. Ara bé, hi ha qui d'una crisi en veu una oportunitat i que s'està fent d'or amb un producte únic: el fons d'inversió Beka Finance.

Ningú s'esperava, ni en les pitjors de les circumstàncies, l'elevat preu de l'oli fa dos anys. L'encariment té l'origen en la seva dràstica caiguda de la producció per culpa de la sequera que ha arruïnat a molts agricultors i cooperatives, tal com vam apuntar a VIA Empresa. Però no a tots. Tal com avança el periodista Miguel Moreno de Cinco Días, la gestora d'actius espanyola, Beka Finance, va llançar el 2020 un fons de capital risc especialitzat en la inversió en plantacions d'oliveres amb els sistemes de producció més moderns.

Hi ha qui d'una crisi en veu una oportunitat i que s'està fent d'or amb un producte únic: el fons d'inversió Beka Finance

En utilitzar tècniques agronòmiques, la seva producció gairebé no s'ha vist afectada i estan facturant més que mai. Els clients de banca privada que van poder accedir a aquest producte (amb un mínim d'inversió de 100.000 euros) podran aconseguir rendibilitats del 20% anual.

Fernando de la Vega, un dels màxims responsables de vendes de Beka Finance, reconeix a la premsa que la inversió en oliverars ni tan sols era la idea original. “El 2019 vèiem que els tipus d'interès seguien molt baixos, que hi havia molt d'interès per inversions alternatives als bons i la borsa, i que hi havia una bombolla als tradicionals fons de capital risc, per això vam començar a buscar noves opcions per als nostres clients”.

Van pensar a llançar un fons especialitzat en la compra d'hotels, però amb la pandèmia van rebutjar la idea i van començar a valorar l'opció d'entrar a l'anomenat agribusiness: la inversió al sector primari però amb criteris financers molt avançats. Per aquest motiu, es van aliar amb Bolschare, una companyia familiar portuguesa que tenia una tècnica particular que els permetia passar de 300 oliveres per hectàrea a gairebé 2.000 arbres per hectàrea i multiplicar-ne la productivitat. A més, en estar alineats i amb poca alçada, la tècnica de recol·lecció no és manual, sinó amb tractors que passen per sobre de les bardisses i cullen a tota velocitat. La monitorització de la salut de la plantació es fa amb drons.

La sequera que provoca maldecaps (i alegries)

Les causes de la inflació oleica són múltiples: s'apunta a la guerra d'Ucraïna (que ha minvat la producció d'altres olis); a l'encariment dels costos (per la pujada dels combustibles i els fertilitzants), però el factor principal és la sequera.

De la Vega (Beka Finance): "Amb la pandèmia vam començar a valorar l'opció d'entrar a l'anomenat agribusiness: la inversió al sector primari però amb criteris financers molt avançats"

Espanya produeix gairebé la meitat de l'oli d'oliva mundial, i el 70% d'aquests cultius són de secà. Amb l'escassetat de pluges dels dos darrers anys, la collita d'oliva s'ha desplomat. D'acord amb càlculs sectorials el 2023 es produiran uns 700.000 quilos d'oli als trulls, mentre que el normal era aconseguir gairebé el doble, uns 1,3 milions de quilos.

El responsable nacional del sector de l'oli d'Unió de Pagesos, Jordi Pasqual, ha afirmat que la mitjana anual de producció d'oli a Catalunya hauria de situar-se al voltant de les 30.000 tones d'oli. L'any passat, la sequera va comportar perdre la meitat de la producció, que es va situar en unes 15.000 tones. Però enguany, la situació ha empitjorat. Es preveu una producció d'oli de només 7.000 tones. Des de la cooperativa apunten que "no recorden una situació similar durant els més de quaranta anys que fa que hi treballen".

De fet, la campanya ja es va perdre durant els mesos d'abril i maig, per això recorden que hauria de ploure a partir del pròxim mes de setembre si es vol assegurar que l'olivera torni a fer fruit i es pugui salvar la temporada del 2024. Sembla, però, que d'una crisi hi ha qui en veu oportunitats.