La política s’ho menja tot... Sobretot en actualitat. I en periodisme és tan important el que es diu com el que es deixa de dir. A VIA Empresa parlem d’economia i empresa. D’innovació i disrupció. De startups. De negoci i talent. De mercat laboral. De territori. De management i psicologia. De tecnologia. De feminisme. De salut i cultura. D’infraestructures. De labertins de poder... Que sovint són inescrutables. I de tot allò que, de nou, afecta l’economia i l'empresa.
Aquesta setmana ha estat marcada per les sentències, pel tsunami democràtic, per una vaga laboral pels “drets i les llibertats” i per les reaccions a peu de carrer. Els empresaris s’han mobilitzat en una direcció o en una altra. Obrint o tancant fàbriques, oficines o botigues. Manifestant-se o reivindicant la seva opinió. Més enllà de la seva gran defensa de l’estabilitat econòmica i la seguretat jurídica a la qual ja ens tenen acostumats, les empreses i els seus representants han fet un pas endavant i han aixecat la veu.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, ja avançava en una entrevista a VIA Empresa en motiu de la Diada quina era la seva fórmula: "Oi que tot el món independentista esperava reconeixement? Doncs, actuem com si el tinguéssim en tot allò que puguem i en línia en construir un nou model econòmic i de país per al món empresarial. La Cambra ha de fer aquest paper i construir un model econòmic diferent."
Canadell: "Decideixi el que decideixi la gent, recordem que són a la presó per intentar complir amb el mandat del poble que diu prou a un dèficit fiscal acumulat de 400.000 milions d’euros"
Després de la publicació de les sentències, Canadell hi afegia les xifres: "Decideixi el que decideixi la gent, recordem que són a la presó per intentar complir amb el mandat del poble que diu prou a un dèficit fiscal acumulat de 400.000 milions d’euros". Alhora, subratllava que un dia d'aturada equival al 0,15% del PIB, mentre que el dèficit fiscal representa el 8%.
La seva llista de greuges no acaba aquí: "incompliment de lleis" per part de l'Estat com la disposició addicional tercera amb 3.800 milions d'euros no invertits o "reclamacions del món econòmic desateses" com les inversions pendents en infraestructures a l'Aeroport de Barcelona, el Corredor Mediterrani, La Sagrera...
Una sèrie d'infraestructures que per cert, l'economista Enric Llarch explica cada quinze dies amb una anàlisi en profunditat a VIA Empresa.
El president de Cecot, Antoni Abad, ha avançat en una entrevista en aquesta casa que "és el moment de dir prou i fer un gran acte en favor de Catalunya". Poc abans de la Nit de l'Empresari que per consens de la cúpula vallesana sí que celebrarà aquest dimarts. "La imatge de l'Aeroport impacta a escala internacional. Això s'ha de cuidar i no s'ha de donar un missatge que digui que això és terrorisme i violència. I això és inadmissible en termes de qualitat democràtica. Ens en sortirem i relativament ràpid i no arruïnarem l'economia catalana", explica Abad.
Abad: "Ens en sortirem i relativament ràpid i no arruïnarem l'economia catalana"
Des de Foment del Treball apel·len a la responsabilitat de les institucions públiques, partits polítics i els seus líders, alhora que alerten del risc de la situació actual per a l'activitat econòmica i la projecció internacional de Barcelona. Des de Pimec també han insistit en el fet que les mobilitzacions no perjudiquin l'activitat econòmica i empresarial.
Tot i expressar "el seu respecte absolut" a la decisió judicial, el Cercle d'Economia apel·la en un comunicat al diàleg institucional per "protegir, dignificar i reforçar" l'autogovern a Catalunya. Un diàleg des de "la legalitat, el respecte ideològic i la pluralitat política". Clar i català: "És el moment de fer política en majúscules". Sense retòrica, amb respecte a la llibertat de manifestació i expressió i en contra de la paralització de l'economia.
Pel record queda el seu document Propostes per modificar l'autogovern de Catalunya i el funcionament del model territorial d'Estat de maig del 2018. Pel record queda també la intervenció de l'actual president del Cercle d'Economia, Javier Faus, a l'última reunió de Sitges: "Ni tota la culpa la té Madrid ni tota la culpa la té el procés". Defensant així la "cocapitalitat entre Barcelona i Madrid" més enllà de "derrotismes i unilateralismes fàcils".
El Cercle d'Economia: "És el moment de fer política en majúscules"
La via del Col·legi d'Economistes de Catalunya és "construir ponts, mai dinamitar-los". Encara més: "Solució política? Sí. Judicialització? No. No és, ni ha estat mai, la solució". "És l'hora de la POLÍTICA i de centrar l'atenció en allò que constitueix la columna vertebral dels sistemes parlamentaris: les Lleis Pressupostàries".
De nou, les majúscules. Però, aquest cop, amb una crítica a les pròrrogues pressupostàries, la manca d'equitat de finançament autonòmic o els greuges de retallades als tribunals. El Col·legi d'Economistes ha anulat el Sopar dels Economistes 2019 previst per aquest passat dijous fins al 30 d'octubre per "les actuals circumstàncies".
La celebració de l'entrega dels Premis Planeta d'aquest passat dimecres a Barcelona contrastava amb la suspensió dels Premis Octubre a València en protesta per la sentència. La cultura també és economia i política. Una setmana també marcada per grans congressos com el Barcelona Meeting Point, el Big Data Congress o la cimera del 5G organitzada per Qualcomm que ha passat de les protestes de Hong Kong a les de Barcelona.
Genís Roca: "La revolta com a motor d'innovació"
I per si de cas, la intel·ligència articial (IA) ja està als tribunals. Almenys, en països com Estònia on ja es treballa en un jutge robot que pugui celebrar petits judicis a través d'IA i aprenentatge automàtic i oferir així respostes "més ràpides, imparcials i fiables". Com haurien estat les sentències amb un jutge robot? De ciència ficció.
Els sindicats de Comissions Obreres i la UGT també han insistit que "la resposta ha de ser política, no ha de ser judicial ni policial". I de nou, han recordat que s'ha fer "política en majúscules". "Necessitem recuperar la normalitat institucional per abordar ja l’increment de la pobresa i les desigualtats socials, perquè són les institucions democràtiques les que poden contraposar el poder de la gent al poder econòmic i garantir drets", s'afegeix.
Precisament, de drets i llibertats ha anat la vaga general d'aquest divendres, però també de molt més... Com per exemple, de salaris i pensions. La condemna a qualsevol tipus de violència "vingui d'on vingui" sí que és unànime tant per part dels sindicats com de les patronals, cambres de comerç, hotelers, comerciants i tota la resta d'agents econòmics.
Per acabar, val la pena recomanar els articles d'opinió de Josep Maria Ganyet i Genís Roca d'aquesta setmana a VIA Empresa. Per què? Els titulars fan de captiatio benevolentae: "Vostès tenen un problema i aquest problema es diu 3,5%" i "La revolta com a motor d'innovació". Per què? Per viure l’episodi no emès de Black Mirror amb el Tsunami Democràtic a Catalunya.
La política s’ho menja tot... I potser és un bon moment per recuperar l'esperit d'acció unitària dels agents econòmics que es va viure durant el famós acte d'IESE de 2007. Nosaltres, estimats lectors, seguirem parlant d'economia i empresa. D’innovació i disrupció. De startups. De negoci i talent... I en definitiva, de dies que duraran anys.