El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha presentat aquest divendres el Pla de Govern per a aquesta legislatura. Un full de ruta que situa l'accés a l'habitatge, la transició energètica, la seguretat, l'autogovern i el finançament singular com les principals prioritats de la seva administració.
El Consell Executiu preveu aprovar dilluns, en l'última reunió de l'any, el document amb 260 mesures concretes i emmarcades en cinc prioritats: prosperitat compartida basada en el coneixement, millorar la qualitat de vida i l'accés a l'habitatge; transició energètica, ambiental i verda; equitat social, igualtat, feminisme i benestar; bon govern, seguretat i millora dels serveis públics; i autogovern efectiu i finançament singular.
El document especifica que el Govern també assumeix i incorpora al Pla de Govern les mesures pactades en els acords d'investidura entre el PSC i ERC i els Comuns també, i fonts de l'executiu han descartat canvis en aquest full de ruta fins i tot encara que no s'aprovin els pressupostos, escenari que no contemplen.
Un nou Pacte Nacional per la Indústria i 50.000 habitatges
Amb l'objectiu de recuperar el lideratge econòmic, impulsar la reindustrialització i la creació d'ocupació, el Govern planteja acordar un nou Pacte Nacional per la Indústria per als anys 2026-2030; un pla per reduir la càrrega administrativa en les empreses, i impulsar la captació de fons europeus i de "projectes estratègics en R+D+I".
Set de cada deu membres del Col·legi d'Economistes de Catalunya no veu possible aconseguir els 50.000 habitatges protegits abans del 2030
Sobre habitatge, el pla contempla la construcció de 50.000 habitatges protegitsde lloguer anunciats per Illa i mesures de rehabilitació i compra d'habitatge; aplicar l'índex de preus del lloguer i mesures com un pla de barris, la modernització de les escoles amb 120 noves construccions i grans inversions, a més de millorar el confort climàtic a 2.530 centres educatius.
Pel que fa a la primera mesura, però, encara no s'ha especificat com dur-la a terme i compta amb l'escepticisme de grans actors econòmics del territori, com ara el Col·legi d'Economistes de Catalunya.
L'energia renovable, a escena
En l'àmbit de transició energètica, el Govern es compromet a garantir el 50% de la producció elèctrica amb energies renovables amb la instal·lació de 5.000 MW d'energia eòlica i 7.000 MW de fotovoltaica; a més de l'ampliació i la construcció de noves dessalinitzadores i plantes potabilitzadores i d'impulsar un pla per al vehicle elèctric i una nova llei de residus.
També s'incrementarà la connectivitat de l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat "protegint les seves àrees naturals", es constituirà l'empresa mixta per a la gestió de Rodalies després de la transferència de la xarxa, i s'impulsaran els projectes de Rodalies Lleida i el tram-tren a Tarragona, a més de l'estudi de nous projectes ferroviaris.
El finançament singular, una altra prioritat
Negociar el nou sistema de finançament singular és la principal mesura del bloc de prioritats sobre l'autogovern i el finançament, i analitzarà les propostes que es formulin per implementar noves competències que assumeixi la Generalitat.
El Govern també desplegarà la llei de l'Estatut de Municipis Rurals i l'Agenda Rural, i impulsarà la llei de governs locals i la llei de finances locals, i també contempla el desenvolupament d'una fiscalitat verda, el compromís que Catalunya sigui un "actor proactiu" en les institucions europees, i l'elaboració d'un pla estratègic per a l'aprenentatge del català en adults.