Funcas preveu que el PIB creixi un 1,8% el 2024 per l’impuls del consum privat

L’entitat calcula que el PIB de 2025 es mantingui en el 2% previst i la taxa mitjana d'inflació se situï en el 3,2%

L’IPC de setembre s’ha situat en l’1,5%, consolidant la tendència de moderació dels preus observada en els darrers mesos| iStock L’IPC de setembre s’ha situat en l’1,5%, consolidant la tendència de moderació dels preus observada en els darrers mesos| iStock

La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) ha previst que el PIB espanyol creixi un 1,8% aquest 2024 per l’impuls del consum privat, per la creació d’ocupació, i el lleuger repunt de la inversió. Segons ha informat, es tracta d’una revisió a l’alça de tres dècimes respecte als càlculs fets al gener, però set dècimes per sota del PIB de 2023.

Els experts conserven el pronòstic fet al gener d’un creixement d’un 2% del PIB per al 2025 i que atribueixen a la millora de la conjuntura europea. Pel que fa a la inflació, Funcas apunta que seguirà “el procés de desescalada” i enguany se situarà en una taxa mitjana del 3,2%, sempre que “no hi hagi xoc energètic”, mentre que de cara a 2025 es rebaixaria fins al 2,3%.

L’entitat destaca que aquesta previsió per a 2024 l’aportació del sector exterior “serà nul·la”, quan l’any passat va ser de vuit dècimes, i també justifica un creixement inferior el de 2023 -set dècimes menys- pel menor impuls fiscal i la debilitació de les exportacions. En aquest sentit, avisa que “la dèbil evolució de la inversió” pot afectar el creixement tant a curt com a llarg termini i recorda que “és molt necessària per a la correcció dels desequilibris pressupostaris”.   

Els experts de Funcas conserven el pronòstic fet al gener d’un creixement d’un 2% del PIB per al 2025 i que atribueixen a la millora de la conjuntura europea

Funcas xifra que el dèficit públic es reduirà un 3,2% del PIB per la revisió d’algunes mesures per combatre la inflació i la congelació de part de la despesa per la pròrroga pressupostària, mentre que de cara a 2025 el situaria al voltant del 3%. El deute de l’Estat enguany el fixa fins al 106,2% i per a l’any 2025 el baixaria per sota del 105% del PIB.

Més informació
El joc de cadires de l'economia catalana
L’economia submergida repunta en les feines de la llar: el 35% no té contracte
Les jornades del Cercle d'Economia posaran el focus en el "problema persistent" de la productivitat
Avui et destaquem
El més llegit