
Funcas ha rebaixat tres dècimes la previsió de creixement al conjunt de l'Estat a conseqüència de la guerra aranzelària, fins al 2,3%, mentre que de cara al 2026 se situaria en l'1,6%, quatre dècimes menys. El tancament del 2024 i el bon comportament de l'economia en el primer trimestre d'aquest any conduïen a una revisió a l'alça de les estimacions del PIB per al 2025, però la imposició dels aranzels per parts dels EUA ha frenat aquesta tendència. Concretament, Funcas indica que 2,5 dècimes es deurien a l'impacte directe als aranzels a les exportacions i 4,5 a la desacceleració de l'economia nord-americana i a les seves derivades en el comerç internacional, en especial als mercats europeus.
No obstant això, segons el director general de Funcas, Carlos Ocaña, en un escenari més pessimista en què la guerra comercial i la incertesa s'allarguessin en el temps, l'impacte en l'economia espanyola es podria incrementar fins a 1,2 punts percentuals en el bienni, de manera que el creixement per aquest any quedaria fixat en un 2% i per al 2026 en un 1,4%. "L'evolució de l'economia europea i espanyola depèn en aquest moment més que mai d'una variable política externa a l'economia", assegura.
Ocaña (Funcas): "L'evolució de l'economia europea i espanyola depèn en aquest moment més que mai d'una variable política externa a l'economia"
Funcas ha explicat que en el seu escenari central no preveu l'aplicació dels aranzels recíprocs a Europa i en el cas de la Xina s'espera una suavització. Tot i això, el director de Conjuntura, Raymond Torres, els primers efectes de la guerra comercial no tardaran en deixar-se sentit, tot i que ha afirmat que té un efecte "negatiu però relativament moderat sobre l'economia europea i sobre l'espanyola". "Com l'economia europea ja estava estancada, aquest impacte l'acosta encara més a la recessió. En el cas espanyol, en canvi, aquest impacte negatiu no impediria seguir creixement taxes per sobre del 2% aquest any", ha continuat.
D'altra banda, Funcas apunta que el creixement del PIB serà menys equilibrat que en anys anteriors, ja que només procedirà de la demanda interna, amb una aportació de 2,6 punts el 2025 i 1,9 punts l'any que ve. El sector exterior restarà tres dècimes aquest any i el 2026, una situació que contracta amb la dels tres últims anys, en què més del 30% del creixement del PIB procedia d'aquest component.
Funcas apunta que el creixement del PIB serà menys equilibrat que en anys anteriors, ja que només procedirà de la demanda interna, amb una aportació de 2,6 punts el 2025 i 1,9 punts l'any que ve
Pel que fa a la inflació, la previsió és que es redueixi per la moderació dels preus dels productes importats per l'apreciació de l'euro, l'abaratiment dels hidrocarburs i l'entrada més gran de productes importants en un context de més competència pel tancament del mercat dels EUA a les exportacions asiàtiques. Així, la taxa anual se situaria en el 2,3% i en l'1,9% el 2026, tot i que si hi ha represàlies de la UE podrien alterar aquestes previsions. Respecte als tipus d'interès, espera una retallada per part del BCE fins al 2% a final d'any i l'1,75% el 2026.
En l'àmbit laboral, Funcas pronostica una frenada, amb la creació de 360.000 llocs de treball davant els 550.000 dels darrers dos anys. La taxa d'atur es reduiria fins al 10% el 2026, sis dècimes menys que en l'anterior previsió.