• Economia
  • La Fundació ”la Caixa” atorga 1,5 milions d’euros a investigacions socials

La Fundació ”la Caixa” atorga 1,5 milions d’euros a investigacions socials

Cinc dels 15 projectes analitzen àmbits relacionats amb el coronavirus, com la recuperació econòmica o l'impacte emocional de la pandèmia

La Fundació %22la Caixa%22 finança 15 projectes d'investigacions socials | Cedida
La Fundació %22la Caixa%22 finança 15 projectes d'investigacions socials | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
11 de Desembre de 2020

La Fundació "la Caixa" ha aportat 1,5 milions d'euros a per finançar 15 projectes d'investigacions socials. De diferent temàtica, cinc d'aquests analitzen les implicacions del coronavirus. La gran majoria dels projectes -14- que han accedit als fons són de l'Estat espanyol, mentre que un és de Portugal.  

 

El canvi climàtic, la pobresa energètica, la violència masclista, l'assetjament laboral, l'educació professional dual i les cures pal·liatives són alguns dels aspectes que estudien els projectes seleccionats. En total, el pressupost és d'1,5 milions d'euros, i es destinen a recerca social basada en dades quantitatives i que, per mitjà d'un enfocament original i innovador, proporcionen coneixement sobre els fenòmens socials actualment més rellevants.  

De les 768 candidatures que ha rebut aquesta segona convocatòria de Recerca Social, se n'han triat 15, que rebran 100.000 euros cada una i es desenvolupen a 12 universitats i centres de recerca diferents de l'Estat espanyol. En el cas del projecte portuguès, correspon a dos centres. Cadascun tindrà dos anys per completar la recerca.  

 

Aquests són els 15 projectes elegits: "Canvi climàtic i els reptes econòmics de la societat espanyola" i "Els impactes socioeconòmics de les zones de baixes emissions" (Universitat Carlos III de Madrid), "Mapatge i elaboració de solucions rendibles per abordar la pobresa energètica" (Universitat del País Basc), "Detecció de la violència de gènere des de la perspectiva dels menors" (Universitat de Girona), "Anàlisi estadística avançada per mesurar i prevenir l’assetjament i el ciberassetjament laboral" (Universitat de Sevilla), "Comprendre els determinants socials espaciotemporals de la salut per millorar el modelatge basat en agents dels brots recurrents de covid-19" i "Recuperació econòmica després de la covid-19: desigualtat, consum, destí de l’economia espanyola" (Universitat Pompeu Fabra). 

També rebran els 100.000 euros "Un sistema intel·ligent per estudiar l’impacte social, conductual i emocional de la covid-19" (Universitat de Granada), "Canvis cerebrals estructurals i funcionals com a indicador de l’eficàcia de l’entrenament cognitiu mitjançant realitat virtual en pacients ancians amb diabetis mellitus de tipus 2" (Recerca en Diabetis i Metabolisme del Vall d'Hebron Institut de Recerca), "Els efectes del brot de covid-19 en la democràcia" (Universitat de Barcelona), "Avaluació de la implementació del programa de voluntariat tecnològic en serveis de cures pal·liatives" (Fundació CUDECA), "El mercat laboral torna a l’educació professional dual" (Centre d'Estudis Monetaris i Financers), "Ús de microsimulacions per a l’anàlisi de la pobresa multidimensional" (Universitat Autònoma de Barcelona), "Cohort de covid-19 a Espanya: dinàmica social, salut mental i desigualtats" (ISGlobal), "Determinants motivacionals de l’ús habitual del condó" (Institut Universitari de Lisboa) i "Ciutadans «vigilants» contra l’odi: Com es pot contrarestar l’apatia dels espectadors i augmentar el compromís dels ciutadans contra el discurs d’odi en línia?" (Universitat de Porto).