• Economia
  • Les fundacions donen feina a més de 82.000 persones a Catalunya

Les fundacions donen feina a més de 82.000 persones a Catalunya

El sector fundacional és més gran que el de l'agricultura i ocupa el 2,5% de la població catalana

Coordinadora Catalana de Fundacions
Coordinadora Catalana de Fundacions
Redacció VIA Empresa
Barcelona
03 de Desembre de 2019
Act. 03 de Desembre de 2019

Les fundacions donen feina a més de 82.000 persones a Catalunya, a més de comptar amb uns 42.000 voluntaris, segons un informe que ha presentat la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF) sobre la situació econòmica del sector fundacional català. L'estudi, Fundacions, un sector econòmic, és el primer que recull totes les dades del sector a Catalunya i s'ha elaborat amb la informació dels estats financers de 2016 i 2017 de més de 2.022 fundacions catalanes actives, cedida pel Protectorat de Fundacions de la Generalitat.

 

Segons ha explicat el president de la CCF, Pere-A. Fàbregas, "les fundacions són un sector important i ocupen el 2,5% de la població del territori català", al mateix temps que ha assenyalat que respecte a l'any 2017 el nombre de treballadors de l'àmbit, uns 76.000, ha crescut un 10%.

"El sector fundacional -ha dit Fàbregas- suposa quatre vegades el sector de les farmàcies, que ocupa unes 20.000 persones, i és més gran que el sector de l'agricultura, per exemple, que compta amb uns 52.000 assalariats".

 

Així mateix, Fàbregas ha defensat que les fundacions catalanes aporten un 1,5% del valor econòmic creat a Catalunya per un sector, superant al de l'electricitat, el gas o l'aigua, i generen més de 3.200 milions d'euros a l'any.

Aquestes fundacions, que estan en continu creixement, fins al punt que "en vint anys la seva presència al territori català ha passat de les 1.000 a les més de 2.000", ha destacat Fàbregas, es dediquen a l'àmbit cultural (49%), assistencial (40%), docent (8%) i científic (3%).

"Les fundacions assistencials són les que més han crescut entre els anys 2000 i 2018, amb una proliferació del 95%, cosa bastant lògic, perquè es dediquen a la salut de les persones, entre les quals destaquen el Banc dels Aliments, la Marató de TV3 o Arrels", ha sostingut Fàbregas.

La distribució territorial del sector fundacional al llarg del territori català, segons dades del 2018 de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), concentra gairebé la meitat de les fundacions en el Barcelonès, 1.276 fundacions, i 1.313 en la resta de Catalunya.

"En l'actualitat -ha continuat Fàbregas- hi ha fundacions en totes les comarques de Catalunya i solament cinc d'elles tenen menys de cinc fundacions, per la qual cosa estem parlant d'una forta presència d'aquest sector".

Un altre de les dades que s'han destacat és que les fundacions, per la seva pròpia naturalesa, han resistit bé els cops de les crisis econòmiques, a diferència del que ha succeït en altres sectors.

El motiu és que els ingressos de les fundacions, que facturen prop de 5.000 milions d'euros, es distribueixen en un 70% generat per les prestacions que ofereix la pròpia entitat i un 30% ofert per subvencions, donacions i llegats, entre d'altres, "la qual cosa facilita que tinguin major independència respecte a certs factors externs", ha indicat Fàbregas.

Finalment, Fàbregas ha destacat que els actius de les fundacions a Catalunya són de 8.500 milions d'euros; el patrimoni net, 5.000 milions, un 1,5% més pel que fa al 2016; i les inversions, 300 milions, amb un increment del 18,5%.

"Aquest informe suposa una primera experiència per ajudar a difondre els principals indicadors econòmics del món de les fundacions catalanes, a més d'un exercici de transparència, i esperem que serveixi d'instrument de treball disponible i que promogui que altres col·lectius avancin en la mateixa línia", ha conclòs Fàbregas.