• Economia
  • Un projecte del CTFC per produir fusta d'alta qualitat a Catalunya

Un projecte del CTFC per produir fusta d'alta qualitat a Catalunya

Aquesta és una solució per sectors com el de l'ebenisteria o la torneria que importen de l'estranger aquesta matèria primera de gran valor

Des del CTFC treballen per aconseguir una fusta de qualitat catalana | ACN
Des del CTFC treballen per aconseguir una fusta de qualitat catalana | ACN
ACN
Barcelona
06 de Maig de 2021

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) lidera un projecte per promoure la producció de fusta d'alt valor a Catalunya. Es tracta de les frondoses nobles, és a dir, espècies d'arbres que produeixen una fusta de característiques tècniques i estètiques excepcionals. Alguns dels seus principals exponents són el roure, el castanyer o la noguera. A Catalunya, més d'un 90% d'aquesta fusta s'importa de l'estranger i la indústria que la fa servir, com l'ebenisteria, la torneria o la boteria, els costa molt trobar aquest producte de proximitat.

 

L'enginyer investigador del CTFC Jaime Coello ha explicat que, en condicions naturals, costa molt trobar aquestes espècies arbòries, ja que "són relativament escasses" i, a més, "aconseguir un tronc sense branques i de certa mida porta molt temps". Per això, des del Centre treballen per afavorir la plantació d'aquestes espècies en el marc del projecte europeu Life MixForChange, que té com a objectiu general, contribuir a una major resiliència dels boscos mixtos mediterranis davant del canvi climàtic. 

Coello ha detallat que hi ha diferents opcions per promoure aquest tipus de plantacions. D'una banda, es pot fer una plantació exclusiva d'aquestes espècies d'arbres en uns terrenys adequats, però també es pot fer una producció combinada. És a dir, es poden plantar fileres d'arbres d'aquestes espècies entremig o als marges dels camps agrícoles. Finalment, tal com ha apuntat Coello, també es poden promoure aquestes espècies a dins del bosc: "La gestió habitual dels boscos tendeix a fer productes de baix valor afegit, ja que es prioritza la quantitat per sobre la qualitat". 

 

A més, l'investigador del CTFC ha explicat que el cultiu de frondoses nobles és favorable mediambientalment, ja que contribueix a la diversificació del paisatge i dels ecosistemes. En concret, Coello ha dit que aquests arbres "fixen carboni a terra, són un refugi per als ocells i la biodiversitat i, a més, fan un filtratge dels lixiviats agrícoles i redueixen la problemàtica dels purins". En conclusió, "s'aconsegueix un doble benefici, tant econòmic com ambiental i paisatgístic".