• Economia
  • El futur del Circuit de Catalunya: l’ampolla mig plena

El futur del Circuit de Catalunya: l’ampolla mig plena

Amb una visió estratègica i una col·laboració efectiva entre els diferents actors, el Circuit pot continuar sent un pilar fonamental per a Catalunya

El GP de F1 i el Mundial de MotoGP generen un impacte econòmic anual de 163 i 97 milions d’euros, respectivament | EP
El GP de F1 i el Mundial de MotoGP generen un impacte econòmic anual de 163 i 97 milions d’euros, respectivament | EP
Barcelona
07 de Març de 2024

La recent decisió de traslladar el Gran Premi de Fórmula 1 a Madrid a partir del 2026 ha suscitat un intens debat sobre el futur del Circuit de Catalunya. Aquesta notícia ha generat interrogants sobre el paper que jugarà en el futur aquesta infraestructura. Sense dubte convé analitzar el que ha passat per si en podem extreure alguna lliçó. Com va dir NikiLauda: "Sempre s'ha de parlar de les derrotes perquè es pot aprendre molt més del fracàs que de l'èxit". Però cal veure l’ampolla mig plena i ser proactius per aprofitar les oportunitats que tenim al davant. Aquesta actitud és precisament la que ha inspirat l'eix central de la jornada organitzada per Pimec el passat 29 de febrer a Granollers, que ha comptat amb la participació dels ajuntaments de Montmeló, Granollers i d'altres, així com el Racc i altres entitats rellevants.

Impacte econòmic del Circuit de Catalunya

El Circuit de Catalunya no és només un espai de competició de renom internacional, sinó que també és un motor econòmic clau. Les seves activitats generen ingressos en diversos sectors i contribueixen al desenvolupament econòmic. Si comptem només el Gran Premi de Fórmula 1 i el Mundial de MotoGP es tracta d’activitats que generen un impacte econòmic anual de 163 i 97 milions d’euros, respectivament, amb una ocupació conjunta 3.391 llocs de treball i 197.420 visitants únics el darrer any.

El Gran Premi de Fórmula 1 i el Mundial de MotoGP generen un impacte econòmic anual de 163 i 97 milions d’euros, respectivament

Malgrat aquest èxit, la decisió de traslladar el Gran Premi de Fórmula 1 a Madrid ha posat de manifest la necessitat de diversificar les seves activitats i buscar nous ingressos. Durant la jornada es varen identificar diverses oportunitats que cal aprofitar:

  • Pold’innovació: Convertir el Circuit en un centre d'innovació en àmbits com la mobilitat sostenible, la tecnologia i els esports electrònics.
     
  • Diversificaciód'activitats: El Circuit pot ampliar la seva gamma d'activitats per incloure proves de fabricants, assajos de noves tecnologies com l'hidrogen, centre de formació i organització d'esdeveniments.
     
  • Sostenibilitatambiental: La transició cap a una mobilitat més sostenible és una prioritat mundial, i el Circuit pot jugar un paper clau en aquesta transició. La implementació de tecnologies verdes i la reducció de l'impacte ambiental de les seves operacions són passos essencials per al seu futur.
     
  • No tirar la tovallola amb la Fórmula 1: De moment queden encara tres anys amb aquesta competició al Circuit i cal aprofitar el temps per jugar les cartes de què es disposa. Aquí el paper del mateix Circuit i les Administracions és fonamental per tal d’aconseguir la Fórmula 1 per més anys. 
     

Totes aquestes propostes estan alineades amb el Pla Estratègic del Circuit que es va presentar a finals de 2022. A més, un altre aspecte que es va proposar a la jornada va ser la de seguir l’exemple d’altres referents internacionals com és el cas de Silverstone, el circuit de carreres britànic. Aquest circuit ha demostrat la seva capacitat per diversificar les seves operacions i convertir-se en un centre d'innovació en l'automoció. Amb més de 4.500 empreses relacionades amb el sector de l'automoció a prop del circuit, Silverstone ha esdevingut un motor econòmic molt potent. Genera una facturació anual que s'aproxima als 50.000 milions de lliures esterlines i més de 80.000 treballadors directes i indirectes. Per això, aquest circuit és un exemple del potencial que té el Circuit de Catalunya per créixer i generar valor econòmic, social i mediambiental.

En conclusió, cal confiar en les grans fortaleses que ja té el nostre país per atraure iniciatives com el Circuit de Catalunya. Amb un historial d'èxits, una visió estratègica i una col·laboració efectiva entre els diferents actors, el Circuit pot continuar sent un pilar fonamental per al creixement econòmic i la innovació a Catalunya. Creure en el seu potencial i treballar junts per aconseguir-ho, sobretot via la col·laboració publicoprivada, és clau per garantir un futur brillant.