Acció, reactivació i canvi de model. La crisi de la covid-19 ens dóna a tots l'oportunitat -i responsabilitat- de construir un nou futur, d'omplir un full en blanc "amb un canvi de mentalitat" i d'emprendre el camí de la recuperació econòmica sobre les bases d'una economia moderna. "Hem confiat en què les administracions públiques estarien a l’alçada, però no han escoltat les problemàtiques locals, ni les veus dels científics. Estem sols?". Així ha estrenat el Reactivem-nos la vicepresidenta de la Cambra de Comerç Barcelona, Mònica Roca, unes jornades celebrades via Zoom amb més de 5.600 persones inscrites, que tenen per objectiu "donar veu als diferents sectors afectats per la situació" a través de la celebració de diferents taules sectorials i que, de moment, ja han comptat amb la participació del president de la Generalitat, Quim Torra, l'economista Xavier Sala-i-Martin i diferents empresaris de totes els sectors del teixit econòmic català. Actors essencials que debaten i busquen vies de futur per convertir aquesta crisi en una oportunitat i fer pinya entre ells davant del "fracàs del sector públic".
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ja escrivia en motiu dels 7 anys de VIA Empresa que "aquesta crisi també portarà transformacions de molts sectors" i, en aquest sentit, animava a trobar el cantó positiu de la situació: "Hi haurà grans oportunitats per a nous sectors o reconversió d’existents". Després de recordar que el temporal Gloria i ara el coronavirus han trasbalsat totalment els plans econòmics, Canadell també ha volgut reflexionar sobre la casualitat o causalitat d'aquests successos. "D'alguna manera, el planeta ens està avisant", assenyala, al mateix temps que convida a "fer un canvi de mentalitat" i "de model amb un futur més sostenible". I aquest és l'objectiu de la Llotja Virtual, aquest espai telemàtic on se celebren les primeres jornades construïdes sobre l'esperit del Tech Spirit Barcelona, i que vol establir-se com la "llotja de les idees", en paraules de Roca, "la Llotja de tota la vida, però a les xarxes".
Torra: "Cal alçar la mirada i veure com construïm un futur diferent i disruptiu perquè aquest serà el futur de les noves generacions"
L'optimisme és el fil conductor de les jornades. Sense amagar en cap moment la gravetat de la situació i la preocupació empresarial per la incertesa que depara el futur, la Cambra té clar que "cal convertir l’adversitat en una oportunitat". La vicepresidenta de la institució adverteix que "si o aprofitem això per veure què no hem fet bé, ho tornarem a fer malament" i sentencia: "Estem sols? No, ens tenim a nosaltres", però "hem de revisar molts dels plantejaments que hem viscut fins ara".
I encara més tenint en compte que, com apuntava l'informe presentat ahir per la Cambra, el PIB podria caure entre un 7,3%, en les millors condicions, i un 10,1%, en el pitjor dels escenaris. I l'avís de Canadell: "Darrere la caiguda del PIB ve una crisi social molt important".
Que cap empresa tanqui!
L'objectiu és comú i, sempre amb la salut i la seguretat com a bandera, el següent pas a seguir és Que cap empresa tanqui!, com resa el lema de la cambra. El president de la Generalitat, que ha inaugurat les jornades després de la intervenció de Canadell i Roca, s'ha sumat a aquests reptes i ha animat tothom a "alçar la mirada i veure com construïm un futur diferent i disruptiu" perquè aquest serà el futur de les noves generacions.
Tal i com ha recordat, aquesta crisi "té unes característiques molt clares", que precisament seran les que marcaran el dia després de la pandèmia. Les bases? Digitalització, necessitat d'adaptació constant i molt ràpida, així com d'aprovació de mesures urgents "sense tota la càrrega burocràtica del món abans del coronavirus" perquè, assenyala, "el món d'ara va molt més ràpid".
Torra també ha lamentat que "hem trobat a faltar les eines de ser un Estat" perquè "hauríem pogut fer molt més" i, assegura, ara mateix, "està aplicant les mesures més dures d’Europa", cosa que no hauria de ser així. A parer del president de la Generalitat, "aquesta crisi l’han de pagar les administracions públiques, no pot recaure sobre les persones".
En la mateixa línia que el president i la vicepresidenta de la Cambra, el cap de l'Executiu català ha parlat d'economia verda, de descarbonització del transport, de recerca i de talent. "Res no serà igual, ho hem d'aprofitar", ha dit. Justament per això, "aquest caràcter emprenedor de la societat civil catalana és el que ens ha de permetre veure que ens en sortirem" i, justament per això, "ara més que mai ens cal tot el talent emprenedor del país".
Un món dolent
Un talent emprenedor que ha d'ajudar a allunyar-nos del "món dolent" que Sala-i-Martin pronostica que s'apropa, on "dominarà l’autoritarisme com a forma de govern" i tindrem "societats controlades per l’espionatge". Però cal saber donar-li la volta. Partint de la base que "moltes de les activitats econòmiques es repatriaran cap a Occident i no totes aniran als Estats Units", l'economista posa color al futur recordant que "les experiències que han funcionat són les de la prova i error" i això és el que marcarà la vida després del virus.
Sala-i-Martin: "Vosaltres, les empreses que us penseu que el govern vindrà a salvar-vos o ajudar-vos, no és així, no ho faran, hem de trobar solucions"
Per provar i fallar, les idees són clau, "han estat el motor de la història i el que ens distingeixen de la resta dels animals" perquè "som capaços d’utilitzar el cervell per canviar el món". El consell de Sala-i-Martin encaixa a la perfecció en un entorn en què ja ha quedat clar que "les administracions públiques no han estat a l'alçada" perquè, segons apunta, "la resposta dels governs havia de ser intentar congelar el temps, l’economia, de manera que quan acabés el virus, pogués tornar on era, mantenir vives i confinades les persones i vives i congelades les empreses".
Però, afegeix, "la realitat és que els governs no s’han comportat de manera raonable i ha estat un fracàs del sector públic" i això vol dir, avisa, que "la solució solució proposada pel govern no ha funcionat" i que "estem sols". Precisament amb aquests arguments sota el braç, Sala-i-Martin ha volgut insistir en què són les empreses i la ciutadania qui ara mateix tenen la paella pel mànec: "Vosaltres, les empreses que us penseu que el govern vindrà a salvar-vos o ajudar-vos, no és així, no ho faran, hem de trobar solucions".
Tornar a fer girar la roda
Solucions que s'han començat a debatre en la primera taula sobre la reactivació de la indústria, una taula dinamitzada per diferents mitjans de comunicació, entre ells, VIA Empresa, i on també s'ha posat de relleu la decepció empresarial amb les mesures aplicades per l'administració. "Ens toca pensar en com movem la demanda interna, com gestionem aquesta activitat parcial i injectar diners al consumidor", ha proposat el gerent de Recam Laser, Pere Barrios, que moderava el debat.
Roura: "Si no hi ha ocupació, qui comprarà un cotxe? És una responsabilitat de tots, que hem de trobar la fórmula per fer rodar la roda"
Però, una vegada més, falten mesures que suportin les càrregues empresarials. "L'èxit de tot el procés serà la col·laboració", ha apuntat la gerent de Careli, Elisabeth Jordà, mentre que el president de la Unió Patronal Metal·lúrgica, de la Patronal Catalana d’Automoció (Fecavem) i del Gremi del Motor de Barcelona, Jaume Roura, ha afegit que, en moments així, "és tan important la representació de la gran empresa com dels autònoms, les pimes i els emprenedors".
Roura ha demanat "responsabilitat" a polítics, empresaris i treballadors per "fer camí" i, en aquest sentit, ha recordat que "la indústria ha estat, és i serà la solució del present i del futur i més encara la catalana". Però, "si no hi ha ocupació, qui comprarà un cotxe? És una responsabilitat de tots, que hem de trobar la fórmula per fer rodar la roda".
Amb un panorma incert que, de moment, no garanteix les mesures necessàries per emprendre el camí cap a la recuperació econòmica, Roca s'ha preguntat: "A què esperem?". I ha conclòs: "La societat civil i l’empresariat estem apoderats per construir un nou model econòmic". "Estem sols? No, ens tenim a nosaltres".